Kastav 17. ožujak 2020.

Prioriteti informiranje Kastavaca i opskrba najugroženijih

Prioriteti informiranje Kastavaca i opskrba najugroženijih
Stožera civilne zaštite Grada Kastva ugostiteljima poručio da pojačaju sanitetske mjere, a naglasak je u idućim danima stavljen na informiranje stanovnika te opskrbu starih i nemoćnih.

U kastavskoj Gradskoj vijećnici danas je održana 5. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Kastva na kojoj se raspravljalo o donesenim mjerama prevencije širenja zaraze korona virusom te poduzimanju daljnjih mjera, a na sjednici je bio i gradonačelnik Matej Mostarac. 


Načelnik Stožera Dean Jurčić rekao je da se sve mjere provode s ciljem smanjenja širenja zaraze i nastale štete stoga je Grad Kastav već prošlog tjedna donio dvije odluke- o ukidanju svih javnih okupljanja i zatvaranja društvenih domova, muzeja, knjižnice i dvorane te odluku o potpunom zatvaranju dječjeg vrtića. 

Razmatrana je i preporuka Stožera civilne zaštite PGŽ- a vezana uz rad ugostiteljskih objekata te se sa sjednice uputila preporuka vlasnicima ugostiteljskih, trgovačkih i ostalih uslužnih djelatnosti da pojačaju sanitetske mjere za sve korisnike i zaposlenike dok čekaju daljnje odluke nacionalnog Stožera.


U idućim je danima najvažnije pojačati informiranje stanovnika te osigurati opskrbu najugroženijih građana- starijih i nemoćnih. Upravo stoga, Grad Kastav osigurava dežurni telefon (091/220 58 13) na koji se od 18. ožujka, od 8- 16 sati, mogu javiti svi građani koji nemaju nikog od rodbine ili susjeda da im donese neophodan lijek ili namirnice. U ovaj oblik pomoći uključit će se i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kastav koji će, uz provođenje mjera beskontaktne dostave, pomagati osobama treće životne dobi.

Gradonačelnik Mostarac pozvao je Kastavce da ostani odgovorni i da pomognu jedni drugima kako bi očuvali zdravlje što većeg broja ljudi. On se potom osvrnuo i na posljedice koje će ova kriza ostaviti na poduzetnike.


“Nakon zdravlja naših građana, moramo se fokusirati i na očuvanje radnih mjesta. Proračun Grada Kastva je stabilan i u ovom trenutku nećemo donositi mjere zaštite. Svi dogovoreni projekti idu dalje, a naći ćemo i načina za pomoć poduzetništvu. Uz glavne mjere koje donosi država, Grad Kastav će kroz oslobađanje od plaćanja zakupa i komunalne naknade, osmisliti i nove potpore s ciljem osiguranja radnih mjesta što je uz očuvanje zdravlja naš glavni zadatak”, poručio je gradonačelnik.