Kastav 28. ožujak 2024. K.Vrančić

Projektom ZeleNatura do novih zelenih površina u Kastvu

Projektom ZeleNatura do novih zelenih površina u Kastvu
Kastav će dobiti tri nove urbane zelene točke, čime će se stvoriti svojevrsni ekološki koridor koji će spojiti gradsku šumu, staru jezgre i najurbaniziraniji dio grada

Projekt ZeleNatura, financiran europskim sredstvima kroz program Interreg, “težak” 2 milijuna eura, danas je predstavljen u kastavskoj Gradskoj vijećnici.

“Veseli me ovaj projekt jer ćemo imati priliku 30 mjeseci surađivati kako s lokalnim samoupravama Slovenije tako i s nevladinim udrugama i znanstvenom zajednicom. Uz rezultate koje će ovaj projekt imati, a vezani su za zelenu infrastrukturu, siguran sam da će koristi biti i od međusobnog upoznavanja, učenja jednih od drugih i razmjenu ideja”, istaknuo je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, zahvalivši partnerima na projektu. 


Projektom ZeleNatura Kastav će dobiti tri nove urbane zelene točke, čime će se stvoriti svojevrsni ekološki koridor koji će spojiti gradsku šumu, staru jezgre i najurbaniziraniji dio grada - naselje Rešetari.

“Iznimno smo ponosni što imamo prilike sudjelovati u ovakvom projektu, čiji je glavni cilj jačanje zaštite i očuvanja prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture u urbanim područjima. Na području Kastva provest će se tri investicije, riječ je o uređenju gradskog Malinica- Žudika. Uredit ćemo i školski vrt pored naše osnovne škole. Posljednja investicija odnosi se na uređenje zelenog zida uz glavnu gradsku prometnicu u naselju Jurčići“, kazao je voditelj projekta Renato Stanković, pozvavši građane da se uključe u neke od brojnih aktivnosti.


Uz sve navedeno Grad će provoditi aktivnosti mapiranja zelene infrastrukture i razvoja digitalnog sustava koji će omogućiti jednostavnije planiranje i upravljanje zelenom infrastrukturom. Kontinuirano će se provoditi i monitoring zdravstvenog stavnja zelene infrastrukture i drugih parametara. Grad će biti domaćin seriji predavanja i radionica za djecu i odrasle na temu urbane ekologije i bioraznolikosti, a organizirat će se i “razmjene” građana s Koprom i Izolom. 

Svoje su programe u Kastvu danas predstavili i predstavnici slovenskih Općina Kopar i Izola, kao i Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane i Agronomskog fakulteta iz Zagreba te LAG-a Terra Liburna.