Kastav 6. lipanj 2018.

Radenku Srdoču nagrada Grada Kastva za životno djelo

Radenku Srdoču nagrada Grada Kastva za životno djelo
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kastva održana je večeras na predivnoj kastavskoj Crekvini. U najsvečanijem je trenutku Radenku Srdoču dodijeljena nagrada Grada Kastva za životno djelo. Hrvoje Hegedušić proglašen je počasnim Kastavcem, a gradska je nagrada uručena školi za strane jezike Euroway.

Na po mnogima najljepšoj kvarnerskoj pozornici na otvorenom večeras je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kastva, koji ove godine obilježava značajan jubilej- četvrt stoljeća postojanja.

“Svi Kastavci danas su ispunjeni ponosom. Slavimo 25 godina postojanja Grada, kao samostalne jedinice lokalne samouprave u samostalnoj republici Hrvatskoj, 25 godina rasta, razvoja i napretka, koji se ne događa slučajno. Rast razvoj i napredak uvijek su djelo ljudi, koji iz ničega stvore nešto. Kastav prosperitetnim čine upravo Kastavci. U proteklih 25 godina prošli smo sve ispite održivosti”, naglasio je Zemir Delić, predsjednik Gradskog vijeća, čestitavši Kastavcima Dan Grada.

Na noviju povijest Kastva, koji je od 1993. godine samostalna jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, u svom se govoru osvrnuo i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.
 
Treći najveći rast zaposlenosti u RH

“Statistike nas svrstavaju među 20 gradova u Hrvatskoj u kojima je najugodnije živjeti. Imamo treći najveći rast zaposlenosti u republici Hrvatskoj i među prvima smo u izdvajanjima iz proračuna za odgoj, obrazovanje i socijalni program. Kastav raste u svakom pogledu. 1993. Kastav je imao šest tisuća stanovnika, a danas je ta brojka gotovo dvostruka. Snaga Kastva je u njegovim stanovnicima, koji se ovdje osjećaju dobro. Kastav puno prima, ali i puno daje, jak je u svojoj tradiciji i takav mora ostati”, istaknuo je kastavski gradonačelnik Mostarac, zahvalivši svima koji su svojim radom i trudom učinili Kastav gradom kakav je danas.

No, kastavski gradonačelnik nije samo gledao unatrag, već je iskoristio priliku i pred brojnim okupljenima optimistično najavio još bolju kastavsku budućnost.

“U Kastvu je sve moguće jer imamo pozitivnu energiju koja vodi ljude. Kastav ima pojedince koji svojim radom donose novu vrijednost, tu zajednica radi da nam u svakom trenutku bude bolje. S tom energijom radit ćemo novih 23 kilometra kanalizacije, revitalizirat ćemo staru jezgru, natkrit ćemo boćalište, izgraditi novo groblje, garažu, sportska igrališta u Brnčićima i Spinčićima te zonu gospodarenja otpadom, spojit ćemo ceste Rešetara i Srdoča, proširit ćemo cestu s novim autobusnim stanicama prema Viškovu, a krenut ćemo i u koncept digitalizacije za učinkovitije upravljanje”, najavio je Mostarac, čestitavši ovogodišnjim laureatima.
 
Laureati Srdoč, Hegedušić i Euroway

Emotivnom Radenku Srdoču, na oduševljenje okupljenih, u najsvečanijem je trenutku večeri uručena nagrada za životno djelo, za dugogodišnji volonterski i humanitarni rad te za izniman doprinos u očuvanju baštine Kastva i Kastavštine.

Hrvoje Hegedušić, za osobit doprinos promociji i popularizaciji ČAnsonfesta i Grada Kastva te cjelokupni doprinos hrvatskoj kulturi, proglašen je počasnim Kastavcem, a gradska je nagrada uručena školi za strane jezike Kastav Euroway, za 25 godina djelovanja na području odgoja i obrazovanja te promociji Grada Kastva.
 
“Hvala jer smo drukčiji”

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kastva prisustvovali su brojni uzvanici, na čelu s primorsko goranskim županom Zlatkom Komadinom te saborskim zastupnicima Markom Vešligajem i Sašom Đujićem.

“Dvadeset i pet godina samouprave u Hrvatskoj je dobro došlo građanima županija, gradova, općina i mjesta jer ste prvi puta  dobili pravo da upravljate svojim dohotkom i da sami odlučujete što vam je važno. Vi ste dobro odlučivali, postali ste mjesto ugodno za življenje gdje se ljudi dobro osjećaju, mjesto kvalitete stvaralaštva, kako u komunalnoj tako i u društvenoj sferi. Hvala vam svima što ste doprinijeli da je grad Kastav kulturan, otvoren, multietnički, multinacionalni, kao i cijela županija. Hvala vam jer smo drukčiji”, rekao je Komadina.

U Kastav su stigli i brojni čelnici susjednih gradova i općina, kao i gosti iz prijateljskih općina iz Hrvatske i susjedne BIH. Kastavcima je u ime gradova i općina Riječkog prstena i Liburnije čestitao zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović.
 
2020.

“Mnogi gradovi i općine mogu biti zavidni na tome što ste postigli u ovih 25 godina. Pred nama su zajednički izazovi, prije svega tu mislim na urbanu aglomeraciju. Uređenje Crekvine na kojoj se danas nalazimo jedan je od takvih projekata, gdje će nam pomoći i europska sredstva. Svi projekti koje ste ostvarili do sada nisu ni sjena noga što će se dešavati do 2020. godine, kada je Rijeka europska prijestolnica kulture i svi gradovi i općine iz okruženja su pozvani da sudjeluju u tom velikom projektu. Sedam godina navršit će se 2020. kako je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Imat ćemo čast i zadovoljstvo da presjedamo Europskom unijom i to trebamo iskoristiti za boljitak ovog kraja i cijele Hrvatske”, naglasio je Filipović.

Za uvod u svečanu sjednicu ponovno je zadužena bila “Spinčićeva muzika” koja je održala promenadni koncert na Trgu Matka Laginje. Sjednicu, koju je vodila Belma Džomba, nastupima su uveličale ženska i muška klapa Kastav pod vodstvom Saše Matovine te Katarina Jurić na glasoviru i Nataša Veljak na violini.