Kastav 10. veljača 2017.

Sanda Šogolj Kastavka godine

Sanda Šogolj Kastavka godine
Kastavka 2016.godine je Sanda Šogolj, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor Kastav. Odlučili su tako svi “Kastavci mjeseca”, koji su tajnim glasovanjem večeras između sebe izabrali prvu među jednakima. 

Nastavlja se sjajna tradicija, koju je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović pokrenuo 2015. godine. U Kastvu se naime svakog mjeseca promovira jedna osoba koja se posebno istaknula i svojim djelima radila razliku. Grad tako daje javno priznanje zaslužnim Kastavcima.

“Odlučili smo u jednom ležernom tonu promovirati one koji se ističu doprinosom zajednici. Nadam se da će ova nepretenciozna, mala titula ostaviti jednu pozitivnu sličicu u vašim životima i da ćete je se uvijek rado sjećati,” poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović i čestitao okupljenima.

Andy Cech, koji je 2015. osvojio titulu Kastavca godine, danas je dobio svoju nasljednicu. Tajnim glasovanjem u prostoru Gradske vijećnice “Kastavci mjeseca” su izabrali “Kastavca godine”, a ta je čast pripala Sandi Šogolj. “Kastavka listopada” tako je unaprijeđena u “Kastavku godine”.

Najuspješnija odgojno- obrazovna djelatnica PGŽ

Sanda Šogolj radi kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor Kastav i dobitnica je nagrade za najuspješnije odgojno- obrazovne djelatnike Primorsko- goranske županije, koja se dodjeljuje povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja, 5. listopada. Svojim radom na brojnim projektima i humanitarnim akcijama trudi se omogućiti sretno odrastanje malih Kastavaca, upoznavajući ih s tradicijom našeg kraja.

“Jako sam ponosna jer se moj rad prepoznao. Ja sam dugogodišnji djelatnik u vrtiću, mentorica sam godinama. Sretna sam i ponosna jer se prepoznaje rad i upornost koju sam imala svih ovih godina. Zaljubljena sam u svoj posao, a i kćer mi je krenula tim stopama pa sam zbog toga jako sretna,” rekla je Kastavka 2016. godine.

Ugodni novitet na ovogodišnjem izboru bio je uvodni film o svim Kastavcima koji su u protekloj godini proglašeni “Kastavcima mjeseca”.
 
Svi “Kastavci mjeseca” u 2016. godini

Kastavac siječnja bio je Robert Mavar - Robo, Pusni gradonačelnik u 2016. godini te inicijator brojnih "Jurčićeveh" aktivnosti. 

Titulu “Kastavac mjeseca” u veljači je osvojio Dorian Benković, najuspješniji kastavski sportaš 2015., košarkaš KK Kastav, koji je pozvan na pripreme za hrvatsku kadetsku reprezentaciju u Vodicama. 

Nina Jugo bila je Kastavka ožujka. Nina je talentirana mlada plesačica s osvojenim prvim i trećim mjestom na državnom natjecanju Dance Star Croatia održanom početkom ožujka u Zagrebu. U jakoj konkurenciji od 2000 plesača, Nina je uspjela izboriti plasman u A ligu finala svjetskog prvenstva koje će se održati u svibnju u Poreču. 

U travnju se laskavom titulom okitila Corina Kukurin, svestrana studentica na 3. godini preddiplomskog studija Biotehnologije i istraživanja lijekova na Sveučilištu u Rijeci. Kao stipendistica Grada Kastva ona na najbolji način daje primjer kako se uloženo vraća svojoj zajednici. Corina volonterski već dvije godine, uz profesoricu Maju Bačić Ostović, vodi Debatni klub Osnovne škole “Milan Brozović”. 

Kastavacem svibnja proglašen je Valter Kršulja dugogodišnji darivatelj krvi, koji je 14. svibnja prošle godine darovao dragocjenu tekućinu jubilarni stoti puta.

Lipanj je dao još jednu “Kastavku mjeseca”, a ta je čast pripala Eriki Žikić, mladoj atletičarki koja je skokom u dalj postala viceprvakinja Hrvatske na prvenstvu za mlađe kadete i kadetkinje, održanom 25. lipnja u Varaždinu. Erika je na prvenstvima Hrvatske u zadnje tri godine ostvarila zapažene rezultate i donijela doma nekoliko srebrnih i brončanih medalja.

Filip Konić bio je Kastavac srpnja. Maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića je jedini bez greške u Primorsko-goranskoj županiji riješio ispit A razine iz matematike na državnoj maturi.

Saša Matovina, umjetnički voditelj muške klape Kastav koja je 12. kolovoza osvojila prvu nagradu žirija sa skladbom Zalud pismu pivan na 23. Festivalu zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga- Opuzen 2016., je Kastavac kolovoza.

Kastavac rujna je Ivan Jelenčić koji je u kolovozu postao dio Kluba 100 kapi darivanjem krvi po stoti puta.

Poznati kastavski pjesnik Zvonko Turak bio je Kastavac studenog. Zvonko je nedavno objedinio svoj dugogodišnji rad u zbirku “Va Kastav gren sad svoj”. Osim jedne od kastavskih himni- “Frane Merikan”, u zbirci su se našle i brojne na MIK- u nagrađivane pjesme. Iza njega je više od pola stoljeća kulturnog stvaralaštva i aktivnog sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine našeg grada, a pogotovo pusnih užanci. 

Kastavac prosinca je boćar, kapetan BK Kastav Kristijan Mulac, koji je u prosincu 2016. godine na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske održanom u Rijeci okrunio svoju karijeru naslovom prvaka Hrvatske u disciplini Pojedinačno- klasično. Mulac je u finalu pobijedio Darka Bašića (Vir) s 13:7, a na prvenstvu je sudjelovalo 14 boćara iz 14 klubova. Plasman na prvenstvo stekao je naslovima na Kupu Liburnije te Kupu Županije.