Kastav 27. srpanj 2020.

Sjajna uvertira za finale Jerry Ricks Bluesa u Kastvu

Sjajna uvertira za finale Jerry Ricks Bluesa u Kastvu
Jerry Ricks Blues Festival vratio se u grad na brege, gdje je “Cigar box guitar presentation” održao Ivan Smoothead Petričić, a večer je završila projekcijom filma Igora Modrića “Črni Kastavac”. Bila je to sjajna uvertira za veliko finale festivala koje će se u petak i subotu održati upravo u Kastvu.

Nakon Mošćenica i Lovrana ovogodišnje se izdanje Jerry Ricks Blues Festival “na mala vrata” večeras vratilo u “kolijevku kvarnerskog bluesa”, kako umjetnički voditelj festivala Riccardo Staraj tepa Kastvu.


“Otvorenje u Mošćenicama je, uz sve mjere, bilo iznad svih očekivanja. Ljudi su željni glazbe, baš kao i mi glazbenici. Jučer je Hal u Lovranu napravio sjajan koncert, a večeras smo u Kastvu čija energija je umjetnički jako dobra“, poručio je Staraj, naglasivši kako je ovogodišnji festival reduciran, ali i dokaz da unatoč situaciji program može biti jako dobar. “Vjerujem da će mjere popustiti i da ćemo 2021. vratiti festival u punom sjaju, kakav je bio i lani”, dodao je Staraj. 


Blues je u “grad na brege” vratio Ivan Smoothead Petričić uz nesvakidašnji “Cigar box guitar presentation”. Naime, osebujni je Petričić , na oduševljenje okupljenih, Pod ložun svirao na ručno izrađenim gitarama, nastalima po uzoru na one začetnika bluesa. 


“Minimalistički blues me prati cijeli život, već sa 16 godina sam imao bend. Korijeni bluesa su gitare s tri žice, kakve su nekada bilo. Sve instrumente sam ja napravio. Skupljam cigar boxove, drvodjelci mi režu javorove letve od kojih radim vratove, pickupove motam sam uz pomoć žene. Napravio sam tako prvu pa drugu gitaru i tako sigurno njih 300, 400… Sada ih i prodajem po cijelom svijetu, gdje me poznaju bolje nego u Hrvatskoj”, rekao je Petričić.


Kastavska blues večer završila je projekcijom filma Igora Modrića “Črni Kastavac”, posvećenog legendarnom Philadelphia Jerryu Ricksu, svjetski poznatom glazbeniku koji je u Kastvu proveo posljednjih godinu dana svoga života. 

Spomenimo i da je u Art caffeu otvorena izložba fotografija s lanjskog izdanja festivala, dok je u Guitar caffeu održana blues slušaonica popraćena projekcijama fotografija. Bila je to sjajna uvertira za veliko finale Jerry Ricks Blues Festivala koje će se u petak i subotu održati upravo u Kastvu.


“U petak nastupaju Valerija Nikolovska i Blues company te Branko Bogunović Pif i Bogart, a u subotu Black Coffee, Lela & Joe Kaplowitz i Dado Topić. zbog posebnih okolnosti festival će se održati na Crekvini, a za sve koji zbog ograničenog broja posjetitelja neće moći na Crekvinu na Fortici ćemo organizirati live prijenos na velikom ekranu”, najavio je Saša Brusić, voditelj Turističkog ureda TZG Kastva

No, prije kastavskog finala, nakon dana odmora, festival u srijedu, 29. srpnja, seli u Matulje, gdje nastupa izvrsna Zdenka Kovačiček, kojoj će u pomoć priskočiti Riccardo Staraj i Damir Halilić Hal.