Kastav 29. listopad 2023. Klaudio Vrančić

Slavlje čakavštine u Kastvu - održana jubilarna Ča čitalnica

Slavlje čakavštine u Kastvu - održana jubilarna Ča čitalnica
U Kastvu održana jubilarna 20. “Ča čitalnica”, večer nastupima uveličali Duško Jeličić i “Bonaca” te kastavski osnovnoškolci

Ča čitalnica, jedinstveno natjecanje u čitanju tekstova na čakavštini prvi je puta održana 2016. u sklopu proslave 150. obljetnice osnutka Čitalnice u Kastvu. Hvalevrijedan projekt, koji je trebao je trajati svega pet godina, započele su kastavske učiteljica Dragica Stanić te Karmen Šimetić i Dubravka Uroda. A da ova lijepa kastavska priča ne završi pobrinuo se Nino Bijelac iz Novog Vinodolskog, zahvaljujući kojem je Ča čitalnica dočekala svoje jubilarno 20. izdanje. 


“Uz njihovo odobrenje organizirali smo Čitalnicu u Novom. Održali smo ih ukupno 15, od čega pet u Novom, tri u Grižanama, tri na Krku, dvije u Kraju i evo večeras druga u Kastvu. Jubilarna 20. tu gdje je sve krenulo, da proslavimo domaću besedu”, naglasio je Bijelac, najavivši nastavak i širenje projekta. 

Dragica Stanić: "Srce mi j kot kuća"

“Srce mi j kot kuća, aš smo 2016. počele Ča čltalnicu i sad kad vidin kako se j razvila, nekako ko da se j pokrenulo. Naš cilj je ostvaren. Osvješteniji smo da j čakavštine se manje i da to moramo rivat”, rekla nam je emotivna Dragica Stanić. 


Ča čitalnica je kroz godine prestala biti natjecateljskog karaktera, a događanje je otvoreno za sve zaljubljenike u čakavštinu, pisce, pjesnike, recitatore, glazbenike… Jubilarnu 20. Ča čitalnicu u Gradskoj vijećnici grada Kastva tako su uveličali Duško Jeličić Dule i njegova “Bonaca”, gitaristi Glazbenog odjela pri Osnovne škole Milan Brozović Kastav te članice čakavske grupe “Žvejarini”. 


Na samom početku okupljene je pozdravila Jadranka Cetina iz Udruge umirovljenika i starijih osoba Grada Kastva, koja je preuzela domaćinstvo ovogodišnjeg događanja. Za kraj spomenimo kako se, uz “odraslu” Ča čitalnicu, događanje održava i u kastavskoj školi, uz sve više čakavčića, zahvaljujući kojima za naše “ča” straha nema.