Kastav 16. siječanj 2016.

“Smijeh slobode” odjekivao Šporovom jamom

“Smijeh slobode” odjekivao Šporovom jamom
Knjiga posvećena “najhrabrijim novinama od osamostaljenja Hrvatske”, koja je brojne duhove uzburkala na dobri stari feralovski način, stigla je u Kastav. “Smijeh slobode- Uvod u Feral Tribune” napunio je Šporovu jamu.
 
Jedna sasvim neobična knjiga, kako je Branko Mijić, u ulozi moderatora, nazvao “Smijeh slobode- Uvod u feral Tribune”, predstavljena je Kastavcima.
 
Prvo izdanje knjige, u nakladi riječkog Adamića, rasprodano je u samo 40 dana, nakon čega su uslijedila još dva izdanja “Smijeha slobode”, knjige koja je prodana u više od tri tisuće primjeraka.
 
Veo šutnje nad Feralom
 
“Ne bi htio biti neskroman, ali knjiga je, dakako zbog Ferala, spektakularno uspješna. Može se reći da Feral nije imao nikakav utjecaj. Može se tvrditi da je imao golemi utjecaj, ali kad je o novinarstvu riječ ja bi bio sretniji da je taj utjecaj snažniji s obzirom na profesionalizam, hrabrost i angažman. Feral je prestao izlaziti u lipnju 2008. godine. Jedne sasvim nesvakidašnje novine koje su imale veliki utjecaj na ovu zemlju, nakon što su se ugasile, naprosto je prekrio veo šutnje. Poslije nekoliko godina ja kao novinar sam naprosto odlučio i stjecajem dobrih okolnosti dobio priliku da istražim i napišem knjigu,” rekao je autor Boris Pavelić.
 
Pavelić je proveo mjesece čitajući Ferale i pišući više od 700 stranica knjige, o čijem uspjehu dovoljno govori podatak da je “Smijeh slobode”, između ostalog, predstavljen i u Europskom parlamentu te na najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu. Zanimljivo, visoko tiražne frankfurtske dnevne novine - Frankfurter Rundschau su na čak 16 stranica objavile podlistak o "Feral Tribuneu”.
 
Kad će novi Feral?
 
“Knjiga je nastala na inicijativu ljudi u Novom listu. Ja sam imao tu sreću da sam prepoznao taj rukopis. Izvrstan rukopis o jednom povijesnom vremenu, o jednom listu kojeg su prvo kao prilog, a kasnije kao samostalni list, ušutkavali 25 godina, da bi ga na kraju 2008. uspješno satrli. Imali smo u godinu dana 22 promocije knjige na području gotovo cijele bivše Jugoslavije. Pozivi su samo pljuštali i još uvijek dolaze. Gdje god dođemo publika ima jedno te isto pitanje, kad će novi Feral? Na to nitko od nas nema odgovor,” rekao je Dragan Ogurlić iz Adamića.
 
“Najhrabrije novine od osamostaljenja Hrvatske”, kako je sam autor jednom prilikom nazvao Feral, u ono su vrijeme bile simbol slobode medija, pojma koji je i danas, po mnogim novinarima, samo mrtvo slovo na papiru.
 
Retardirani svijet
 
“Miriše na to da slična vremena opet dolaze. Vidimo što se sve događa po novinama i ostalim medijima. Rastu aspiracije da se famozna hrvatska šutnja opet legitimira kao najomiljeniji oblik govora,” poručio je novinar Predrag Lucić.
 
Puno grublji bio je Boris Dežulović. Komentirajući famoznu slobodu medija dotaknuo se aktualne karikature koja je izašla u francuskom satiričkom časopisu Charlie Hebdo.
 
“Očito je cijeli svijet ozbiljno retardiran. Koliko vidim po medijima već se nekoliko dana ne samo marginalni nego i ozbiljni mediji bave karikaturom Charlie Hebdoa i pokazuju da je uopće nisu shvatili. Tako da to možda može biti neka olakotna okolnost za Hrvatsku,”  naglasio je Dežulović.
 
“Drugo poluvrijeme” u Šporovoj jami bilo je rezervirano za duhovit sit- down kabare “Melodije smijeha i slobode”, Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, koji se uspješno nadovezao na predstavljanje knjige. Dio atmosfere iz Kastva pogledajte u videu.