Kastav 19. veljača 2015.

Spaljena tri pusta

Spaljena tri pusta
Nakon što su mjesec dana visili, svatko na svom stupu srama, jučer su u Kastvu osuđena i zapaljena tri pusta Benzinko, Velikan i Lego čupalica.

U Rubešima gorio Benzinko

Bez prilike da se brani, a prema optužnici koju je i ove godine sastavio "sudac" Zvonimir Turak, Benzinko je proglašen krivima za baš sve. Otegotna okolnost bila mu je i to što je benzin upravo u utorak ponovno drastično poskupio. Da nije, prilike za pomilovanjem bi bilo. Ovako ništa. No, nije benzin jedini presudio Benzinku. Na teret mu je stavljeno i to što je predsjednica bila neodlučna iz koje će vile vladati, što nogometaši Rijeke na pripreme moraju čak do daleke Španjolske. I bura koja je puhala neki dan i oštetila Kampus također mu je stavljena na teret. Zapomaganje ljubavnice i punice, koje su molile za njegov spas i tvrdile da je on bio pošten tat, nije pomoglo. Benzinko je osuđen i zapaljen pred očima svojih mještana, koji ga nisu žalili. Kažu s njim je otišlo i svako zlo.
 
Oproštaj od Velikana

Sat vremena kasnije istu sudbinu doživio je Velikan. Nastao je kao reakcija na raspravu vladajućih u Kastvu, tko bi trebao stajati u Aleji velikana. Maškare iz Jurčića za Aleju predložili su njega. No, nakon što nije primljen, odlučili su da upravo on bude krivac za sve njihove probleme. A jedan od većih problema, posebno muškog dijela, bio je taj što je Valentinovo ove godine palo na pusnu subotu te su morali birati između pusta i svojih boljih polovica, a to nije moglo dobro završiti. Zapaljen benzinom, Velikan je izgorio u nekoliko sekundi i od njega ni traga nije ostalo.
 
Najmlađi presudili Lego čupalici

Kastav je jedini grad u kojem djeca pale svog pusta. Djeca Dječjeg vrtića Vladimir Nazor za svoje su probleme osudili i zapalili mićeg pusta Lego čupalicu. 

Paljenjem pusta završila je vladavina makara u Kastvu. Ove godine vladao je Pusni odbor Rubeši i njihov gradonačelnik Dalibor Rubeša, koji je vratio ključeve grada.