Kastav 16. travanj 2018.

Spektakularni Tour of Croatia subotu prolazi kroz Kastav

Spektakularni Tour of Croatia subotu prolazi kroz Kastav
Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se četvrtu godinu zaredom, od 17. do 22. travnja, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara diljem Hrvatske. 5. “Kraljevska etapa” ove subote prolazi kroz: Kastav, Rijeku, Viškovo i Opatiju.

Sve je spremno za 4. Tour of Croatia, jedan od najznačajnijih sportskih događaja godine. Zahtjevna utrka, u još višoj kategoriji Svjetske biciklističke organizacije (2. HC), ugostit će 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije, a sportska uzbuđenja i najljepše kadrove Hrvatske poslat će na sve kontinente putem televizijskog prijenosa.

Biciklistička utrka Tour of Croatia starta 17. travnja- prvom etapom, od Osijeka do Koprivnice. Dan kasnije, 18 travnja, biciklisti će voziti od Karlovca do Zadra, a 19. travnja proći će put od Trogira do PP Biokova. Petak, 20 travnja, vozi se od Starigrada do Crikvenice, a dan kasnije, 21. travnja na redu je 5. Kraljevska etapa, koja starta u Rapcu, prolazi kroz Labin, Kastav, Viškovo, Rijeku i Opatiju te završava na Učki, odnosno Poklonu.
 
Kraljevska etapa rješava pitanje pobjednika
 
Pitanje pobjednika, najavljuju organizatori, moglo bi biti riješeno upravo na Kraljevskoj etapi. Naime, ona u svojih 155 km krije 3.300 m visinske razlike i dodatnog penjanja s rive u Rapcu do centra starog Grada Labina gdje će biti službeni start utrke. U ovoj etapi je teško pronaći dio gdje će biciklisti moći predahnuti. Etapa nakon prolaznog cilja u Labinu odlazi preko Gračišća do Pazina te se spušta u Boljunsko polje i penje s istarske strane Učke na Poklon, to je ujedno biciklistički gledano najteži uspon na ovogodišnjem touru i ostavit će dubok trag u nogama biciklista.


Nakon prvog prolaska ispod ciljnog luka na Poklonu biciklisti se spuštaju do Veprinca te riječkom zaobilaznicom odlaze do Jurdana. Etapa se i ove godine se penje na Kastav (očekuje ih se oko 15:30), gdje će se natjecatelji boriti za bodove na brdskom cilju i nakon 4 km za bonifikacijske sekunde na prolaznom cilju u Viškovu. Lujzijanom se spuštaju u centar Rijeke, gdje prolaze preko riječkog Korza i prolaznog cilja na njemu i nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od 15 km i 922 m visinske razlike od Ičića do Poklona.
 
Jedinstveni turistički proizvod

Organizatori ističu kako će istu ovu etapu u 2019. godini moći isprobati i rekreativci iz cijelog svijeta u organiziranoj utrci, koja će startati samo tri sata prije kraljevske etape petog TOC- a i okusiti osjećaj prolaska kroz ciljni luk prave utrke. Uz to, krajem rujna ove godine svatko će moći testirati sebe na utrci King of Učka i okusiti zamke uspona na kojem su se gradile biciklističke generacije.


S Kvarnera Tour of Croatia seli u Samobor, gdje 22. travnja starta posljednja etapa koja završava na zagrebačkom Trgu sv. Marka.

Utrka Tour of Croatia je uz natjecateljsku komponentu i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj, koji donosi brojne koristi za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, gospodarskog potencijala te gradova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja postaje važnim dijelom ukupne turističke ponude te jedan od glavnih akceleratora za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unaprjeđenja imidža Hrvatske u svijetu.