Kastav 17. siječanj 2017.

Spinčići preuzeli vlast, a četiri pusta opet vise

Spinčići preuzeli vlast, a četiri pusta opet vise
Smijenjen” je gradonačelnik Ivica Lukanović, koji je ključ Kastva predao Spinčićima, a Penzić, Salmonelić, Bundić i Don Džon T osumnjičeni su za sve probleme na Kastavštini u protekloj godini i do kraja pusta visit će u Jurčićima, Rubešima, Trinajstićima i Spinčićima.

S prvim zvukom Antonjskog roga počeo je “Pust va Kastve 2017.” i maškare su ponovno došle na vlast. U gradu na brege četiri pusne kumpanije, Rubeši, Jurčići, Trinajstići i Spinčići, predstavile su svoje krivce za sve neprilike koje su protekle godine snašle Kastavce. 

U sklopu tradicionalne manifestacije “Antonjski rog” na Trgu Matka Laginje prvi su se predstavili Jurčići i njihov Penzić. Kako je u Jurčićima sve više starije populacije najavili su kako će, sad kad su maškare na vlasti, Pusni odbor Jurčići nadograditi kat iznad novog vrtića na Šporovoj jami i tamo otvoriti “azil” za starije.

Penzića je pod svijetlima reflektora naslijedio Salmonelić, kojeg su “priveli” Rubeši. Kriv je za mnogo toga, ponajprije za loše meso na policama hrvatskih trgovačkih centara. U Rubešima su zato otvorili OPG Kmetija Rubeši s pravom domaćom robom, a “Antonjski rog” iskoristili su za predstavljanje svojih proizvoda. 

Trinajstići su Pod ložu doveli Bundića i pritom najavili večerašnju skijašku utrku u “Ski centru Trinajstići”. Skijanje će, kažu, postati nova turistička atrakcija na Kastavštini, a najavili su i tradicionalnu ribarsku feštu.

Na samom kraju Kastavcima je predstavljen Don Džon T, koji će u Spinčićima pusnoj vlasti pomoći izgraditi najveći europski trgovački centar, golf terene, hotele, apartmansko naselje, aerodrom, bordele, rafineriju, veliki nogometni stadion i obalnu šetnicu.

Aktualni kastavski gradonačelnik nije imao izbora pa je ključ ove godine predao Spinčićima, koji su tako dali i novu pusnu gradonačelnicu. Tu će ulogu obnašati Sanja Pešćica koja je iskoristila priliku i najavila kako će svi Kastavci na godišnji, a novac mogu trošiti iz gradskog proračuna.
 
“Zlatna Broskva” najzaslužnijima

Jedinstveno priznanje “Zlatna broskva”, koje se tradicionalno dodjeljuje najboljim maskama te zaslužnim pojedincima i grupama dobili su: Gianni Beni “kot Kolinda”, Pusni odbor Trinajstići za ribarsku feštu “z kastafskemi srdelicami”, Zlatko Biondić za rad s djecom u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor i Vojmir Tuhtan za “50 let va pusneh nemotarijah”.

“Antonjski rog” i ove su godine uveličali gosti iz Slovenije- Škoromati iz Podgrada te Kulturno- turistično društvo Topolc, a Kastav je posjetio i Meštar Toni. Svoj je doprinos dala i nezaobilazna Spinčićeva muzika.