Kastav 5. lipanj 2019.

Spomen park Partizan u Rubešima zasjao u novom ruhu 

Spomen park Partizan u Rubešima zasjao u novom ruhu 
Svečano i emotivno bilo je jučer u Rubešima, gdje je obnovljen spomen park i uređeno dječje igralište. Bio je to dan za pamćenje za sve Kastavce.

Spomen park Partizan koji je nastao u spomen na stradale kastavske partizane, zasjao je u novom ruhu. Park oko spomenika je uređen, obnovljene su klupice, napravljena je nova rasvjeta, a u podnožju parka uređeno je dječje igralište. Mjesto ratnih stradavanja u Kastvu postalo je mjesto druženja i veselja, mjesta na kojem se isprepliću kastavska povijest i budućnost 

Sinonim za otpor i neuništivost

Okupili su se brojni mještani na otvorenju obnovljenog spomen parka Partizan i dječjeg igrališta. Svečanost su glazbom i pjesmom uveličali glazbenici Glazbenog društva Spinčići iz Kastva te pjevači Mješovitog pjevačkog zbora KUD- a Halubjan iz Viškova. Svoj doprinos dala je i Udruga Belica, zadužena za okrjepu mještana. Svoj program imali su i najmlađi- djeca polaznici radionice Žvejarini DND Kastav.

"Povodom Dana Grada Kastva želimo okupljanje, druženje, veselje i upravo smo ovo mjesto uredili u tom smjeru. Na ovom mjestu prisjećamo se patnje i ratnih stradavanja, i jako smo ponosni na njega jer je sinonim za otpor i neuništivost. To ne smijemo zaboraviti i nećemo zaboraviti ako se djeca budu igrala na igralištu, mladi okupljali na klupicama, a oni nešto stariji na ćakuli”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac. 

Grad koji poštuje svoju povijest

Do uređenje dječjeg igrališta i obnavljanja spomen parka došlo je na inicijativu Mjesnog odora Rubeši te UABA Kastav. 

"Mojim sumještanima srce je danas kao kuća. Ugodno je živjeti u Kastvu, uređenom gradu koje poštuje svoju povijest. Zato je ovo predivno, Kastav se brine da se spomenici ne zapuste”, istaknuo e predsjednik UABA Kastav Ivica Rubeša i podsjetio kako je u vrijeme Drugog svjetskog rata svaka kastavska kuća imala partizana, a od 500 kastavskih partizana, 140 ih je poginulo. 

14 metara visoki Partizan

Njima u spomen 1963. izgrađen je 14 metara visoki Partizan. Spomenik je djelo riječkog akademskog kipara Vinka Matkovića. Radili su ga mjesecima kastavski zidari, klesari i brojni Kastavci. Nalazi se na mjestu odakle se pruža prekrasan pogled na liburnijski kraj.

Svečanost u Rubešima uveličao je i župan primorsko- goranski Zlatko Komadina, koji je u Kastvu uvijek rado viđen gost. 

Prekrasan pogled na Liburniju

"Rijetko imamo prilike na ovakav način vidjeti suživot djece i naše časne antifašističke povijesti. Zato sam se rado odazvao vašem pozivu i drago mi je da smo omogućili djeci uvjete za igru. Vjerujem da će biti posjećeno ovo povijesno mjesto s prekrasnim pogledom na Liburniju”, rekao je Zlatko Komadina.

Primorsko- goranska županija je zajedno s Gradom Kastvom financirala radove uređenje dječjeg igrališta i parka, u koje je uloženo 300 tisuća kuna