Kastav 14. veljača 2018.

Štednjom u nabavi do pravilnije raspodjele javnog novca

Štednjom u nabavi do pravilnije raspodjele javnog novca
Početkom godine, Grad Kastav je uveo korištenje specijaliziranog softvera za nabavu “Ensolva” i time postao prvi Grad u Primorsko- goranskoj županiji koji se odlučio na digitalnu transformaciju svojih nabavnih procesa.

Uvođenjem ovakvog sustava, Grad Kastav, na čelu s gradonačelnikom Matejem Mostarcem, još je jednom dokazao kako može i želi raditi na dobrobit svojih građana te bolje i transparentnije upravljati raspodjelom javnog novca.

Softveri za nabavu specijalizirani su alati koji ubrzavaju komplicirane nabavne procese te štede vrijeme i novac. Iznosi ušteda prilikom korištenja ovakvih softverskih rješenja više su no značajni, stoga je jasno da uvođenje ovakvog sustava donosi direktne benefite lokalnoj zajednici. “Ensolva” je softversko rješenje koje već koriste brojne tvrtke, poput Podravke, Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja i Cimos-a, a s obzirom na to da Grad Kastav s gradonačelnikom Mostarcem, sve što radi, radi na dobrobit svojih građana, ne čudi što je prvi u javnom sektoru Primorsko- goranske županije odlučio svoje procese unaprijediti ovakvim alatom. Digitalnom transformacijom poslovanja pomoću “Ensolve”, Grad Kastav će sistematizirati i unaprijediti svoje procese u odjelu nabave, a takav će način rada direktno utjecati na poboljšanje kvalitete života lokalne zajednice.   
 
Grad Kastav kao primjer ostalima

“Uz pomoć Ensolve Grad će ubrzati procese i omogućiti bolju bazu podataka te biti transparentniji. Drago mi je što smo prepoznali benefite koje će ovakav alat unijeti u naše poslovanje, ali još mi je draža činjenica da smo rješenje pronašli u lokalnoj firmi, da u Kastvu postoje mladi ljudi poput mladog poduzetnika Harija Zamlića iz RIS-a, koji rade za dobrobit zajednice, ostaju u Kastvu i šire svoje poslovanje upravo u našem gradu. To je dokaz da radimo dobar posao i Kastav činimo ugodnim mjestom za život i poslovanje. Vani su trendovi da Gradovi gotovo 6% proračuna izdvajaju u IT rješenja i načine na koje će ubrzati rad uprave. Mi smo daleko od tih 6%, ali definitivno ćemo pokušati tu razinu podignuti da to osjete poduzetnici, ali i građani. U Hrvatskoj već postoje rješenja koja mogu dovesti Gradove na zavidnu razinu. Nadam se da ćemo s ovim biti primjer drugima”, poručio je Mostarac.

“Ensolva” je u potpunosti hrvatsko softversko rješenje koje svojim funkcionalnostima stoji uz bok svjetskim konkurentima. Radi se o domaćem rješenju tvrtke RIS čije je sjedište upravo na  Kastvu. RIS postoji još od 1993. godine, a kroz 25 se godina poslovanja brendirala kao softverska tvornica koja je proizvela niz zapaženih poslovnih softverskih proizvoda- kako specijaliziranih po narudžbi velikih kompanija, tako i onih za širu primjenu. Sva svoja rješenja, pa tako i Ensolvu, RIS je razvio po principima vlastite metodike MIRIS (Metoda Izgradnje i Razvoja Informacijskih Sustava). Od 2005. godine, MIRIS je prva i još uvijek jedina hrvatska metodika procesa razvoja softvera koja je nosilac prestižnog znaka “Izvorno hrvatsko“. Tvrtka RIS osvojila je i niz nagrada, poput CROMA nagrade za menadžera godine (Mile Pavlić, 2016.) i nagrade “Stvaratelji stoljeća” (2017.)


Korištenje elektroničkih sustava za nabavu u svijetu je već odavno uobičajena praksa. Takvi se softveri više ne smatraju luksuzom, već prijeko potrebnim alatom bez kojeg je poslovanje nezamislivo. Jedan od primjera europskih zemalja koje su među prvima uspješno uvele ovakav alat je Norveška, koja je već 1997. godine u nabavu uvela korištenje interneta. U početku se putem interneta odvijao samo proces prikupljanja ponuda, dok su već 2007. u javnim službama započeli s uvođenjem softverskih rješenja za nabavu “u Oblaku”. Danas se podrazumijeva da se svi njihovi nabavni procesi odvijaju putem specijaliziranih softvera i bez ijednog papira.
 
Iskorak ka boljoj budućnosti

U Hrvatskoj korištenje sustava za nabavu i dalje, nažalost, nije uobičajena praksa. Usporedbe radi, softvere za nabavu u Hrvatskoj još uvijek koristi manje od 1% ukupnog broja poduzeća i javnih ustanova, što je poražavajuće. Nabava na razini na kojoj se preostalih 99% trenutno nalazi, nerijetko iziskuje ogromnu količinu uloženog vremena za odrađivanje čak i najbanalnijih stvari, a gomila papira sprema se u ladice i registratore. Ovakav način rada dovodi do kaosa i zbrke, a procese je nemoguće kontrolirati te držati svaku fazu procesa nabave pod nadzorom.

Grad Kastav je ovim hvale vrijednim potezom napravio pozitivan iskorak ka boljoj budućnosti. Nadamo se da će ovakav način razmišljanja prihvatiti i ostali gradovi u Primorsko-goranskoj županiji, ali i šire te da će slijediti primjer Grada Kastva u sve većem broju. Prihvaćanje digitalnih alata kao sredstva za podizanje razine transparentnosti te postizanje ušteda u vremenu i novcu ključno je za uspješno vođenje lokalne samouprave i usklađivanje načina rada s europskim standardima.