Kastav 9. kolovoz 2015.

"Superbaka" blues vratila kući

"Superbaka" blues vratila kući
Sydney Ellis u potpunosti je opravdala epitet glavne zvijezde ovogodišnjeg Kastav Blues Festivala. Šezdeset osmogodišnja američka pjevačica podjednako je oduševila zavidnim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupom, kojeg se ne bi posramile ni trostruko mlađe izvođačice.

Četvrte festivalske večeri Kastav Blues je stigao tamo gdje je sve počelo, u Kastav i još jednom potvrdio da se radi o "festivalu s dušom", koji u potpunosti zaslužuje dobar glas koji ga prati. 

Na pozornicu, na Fortici, prvi su se popeli gosti iz Rima, “The Sweet Waters” i Daniele Bazzani, jedan od najcjenjenijih talijanskih fingerstyle gitarista. 

No, izvrsni talijanski bend bio je tek uvod u veliko finale, a ono je, s punim pravom, pripalo Sydney Ellis i njenim “Midnight Preachersima”, koji su sinoć malo koga u publici ostavili ravnodušnim. Najsjajnija zvijezda ovogodišnjeg Kastav Bluesa, pokazala je zašto je u posljednja dva desetljeća održala više od 1200 koncerata diljem svijeta. Sjajna vokalistica izvela je skladbe američkih glazbenih ikona, ali i autorske pjesme. 

“Prvi put sam u Kastvu. Divno je, sviđa mi se grad. Sve je sjajno. Ja i suprug razmišljamo o tome da se vratimo ovamo na odmor jer je stvarno prelijepo,” poručila je američka pjevačica, koju je Hrvatska osvojila, gotovo u istoj mjeri u kojoj je Ellis osvojila posjetitelje na Fortici.

Pauzu između dviju grupa uspješno su skratila braća Messer. “Friški” Kastavac Michael Messer, promotor Kastav Blues Festivala u svijetu, publici je pokazao zašto je dvostruki dobitnik prestižne nagrade BBC-a za gitarista godine, dok je Alan Messer, fotograf i dobitnik Grammya, održao kratku video projekciju. Naime, Alan je u protekla četiri desetljeća ovjekovječio gotovo sve svjetske glazbene legende, kao što su Beatlesi, Rolling Stonesi, The Who, Deep Purple, Johnny Cash, Jimi Hendrix, Bob Dylan…

Izložbeni uvod u blues 

Glazbenom djelu prethodio je izložbeni program u sklopu kojeg su u kastavskoj Galeriji Trojica predstavljeni radovi Istrijana Emila i Alexa Knapića. Izložba “Motus” otvorena je u sklopu ovogodišnjeg izložbenog programa Grada Kastva.

Ujedno, Emil Knapić je jednu skulpturu poklonio Turističkoj zajednici grada Kastva, a dodijeljena je Alanu Smithu, koji je uvelike doprinjeo razvoju Kastav Blues Festivala. 

“Divno je biti ovdje. Ovo je za mene velika čast i krasna nagrada. Hvala svim Kastavcima,” poručio je Smith.

Sat vremena kasnije i svega nekoliko koraka dalje, u Art Caffeu, svoje je radove izložio fotograf Alan Messer.

Obje izložbe na gitari je, na opće oduševljenje okupljenih, ispratio umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala, Damir Halilić- Hal.

U sklopu festivala Michael Messer će danas, od 17 sati, u Gradskoj loži, održati radionicu “Blues Workshop”, a navečer festival seli na Viškovo. U Ronjgima će se gledateljima predstaviti britanski “little George Band” i “Blue Point”.