Kastav 13. kolovoz 2021.

Sve je spremno za novo izdanje kastavskog ČAnsonfesta

Sve je spremno za novo izdanje kastavskog ČAnsonfesta
Ovogodišnji 17. ČAnsonfesta- Kastav 2021. donosi “Večer novih skladbi”, predstavu “Casabianca” i likovnu izložbu

Udruga Kanat- Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već sedamnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. 

Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom, tako i među svim glazbenicima, izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala čiji je glavni cilj poticanje stvaranja na temeljima čakavske besede izražene kroz glazbu.

Petak, 27. kolovoza, s početkom u 20:30

Kao i uvijek do sada, ovogodišnji 17. Festival čakavske šansone ČAnsonfest- Kastav 2021. će se održati kao program zatvaranja jubilarnog 30. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 27. kolovoza s početkom u 20:30 u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena održati u Sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu.


Nažalost, niti ovogodišnje festivalsko izdanje, zbog okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, neće moći u punom opsegu nastaviti s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo još 2016. godine. Iako će i ove godine izostati dio dodatnih programa ČAnsonfest će ipak ponuditi kreativne i jedinstvene sadržaje. 

Komedija Casabianca

Prvi od njih, ostvaren u suradnji s Kastafskim kulturnim letom, praizvedba je autorske predstave Casabianca dobro nam znanih imena vezanih upravo uz pozornicu kastavskog Festivala šansone. Riječ je o predstavi na čakavskom govoru kojom Irena Grdinić, jedno od zaštitnih lica ČAnsonfesta, zahvaljujući njezinoj voditeljskoj ulozi od njegovih samih početaka i Mario Lipovšek Battifiaca, njegov česti sudionik te višestruko nagrađivani kantautor i interpret, nakon tmurnih i napetih korona vremena, žele nasmijati publiku i prikazati smiješnu stranu života jednog tipičnog domaćeg bračnog para, u razdoblju od šezdesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. 


Praizvedba predstave Casabianca, za koju ogromno zanimanje publike vlada još od dana objave njenog uprizorenja, prije gotovo dva mjeseca, na rasporedu je u nedjelju, 22. kolovoza s početkom u 21 sat na kastavskoj ljetnoj pozornici Crekvina. Zbog već spomenutog ogromnog interesa i rasprodane praizvedbe, reprizna izvedba predstave će se održati u srijedu, 25. kolovoza u isto vrijeme i na istom mjestu, a ulaznice po cijeni od 60 kuna već se nalaze u pretprodaji. 

Izložba galerije Brešan

Drugi popratni program ovogodišnjeg ČAnsonfesta bit će likovna izložba Produhovljeni realizam galerije Brešan iz Splita, čije otvaranje je zakazano za četvrtak, 26. kolovoza s početkom u 20 sati u Galeriji Trojica u crkvici Sv. Trojice na Trgu Lokvina u Kastvu. S provokativnim povodom će se okupiti čak trinaest hrvatskih likovnih umjetnika (Loara Blažević, Ana Bošković Freünd, Sebastijan Dračić, Jadranka Fatur, Vlado Jakelić, Ratko Janjić Jobo, Sanja Jureško, Daria Lepkova, Dijana Lukić, Zdravko Milić, Marijana Muljević, Stjepan Šandrk i Ivica Vlašić) koji će sučeliti svoja viđenja i likovne prizore.


ČAnsonfest će i ove godine imati produkcijsko- natjecateljsku koncepciju, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 17. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu- ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a uručit će se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 16. ČAnsonfesta- Kastav 2020., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar. 

Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija- Radio Rijeke i Hrvatskog radija- Radio Pule.


Na ovogodišnjem 17. ČAnsonfestu bit će izvedeno 18 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača: Duško Jeličić,Vlatko Filčić-File, Radovan Šofranac, Emanuela Lazarić-Ella i sastav Terra Magica, Nina Fakin, Neven Barac, Karla Pupis, Damir Vrbljanac, Vivien Galletta, “Kožne jakne”, Zemir Delić, Daniel Načinović, Mario Lipovšek Battifiaca, Hrvoje Hegedušić, Davor Terzić, Karin Kuljanić, Doris Stanić i Nevia Rigutto. 

Ulaznice u prodaji od ponedjeljka

Ulaznice za Večer novih skladbi ovogodišnjeg 17. ČAnsonfesta- Kastav 2021. po cijeni od 70 kn u pretprodaji su od ponedjeljka, 16. kolovoza ove godine, a mogu se nabaviti u: Festivalskom uredu Kastafskega kulutrnega leta, Dallas Records Music Shopu, Foto Reviji, Agenciji New Sound te na mojekarte.hr