Kastav 13. srpanj 2023. Izvor: JRBF

Sve je spremno za ovogodišnji Jerry Ricks Blues Festival

Sve je spremno za ovogodišnji Jerry Ricks Blues Festival
Da grad na brege i opatijska rivijera žive blues mogli su posvjedočiti brojni prolaznici koji su se jutros našli na trgu Matka Laginje kojim je odzvanjao blues u izvedbi Nicolasa Kurelića. Povod ovom jutarnjem “bluesiranju” bila je finalna najava ovogodišnjeg izdanja festivala tijekom kojeg Opatijska rivijera i Kastavština postaju epicentar bluesa u ovom djelu Europe zahvaljujući Jerry Ricks Blues Festivalu. 

“Brojni blues hodočasnici dolaze na festival iz svih krajeva svijeta kako bi odali počast velikom Jerry Philadelphia Ricksu koji je svoje posljednje godine života proveo upravo u našem kraju te guštali u vrhunskim blues izvođačima koji pristižu iz cijelog svijeta, a ništa drugačije neće biti ni ove godine. Veseli nas izuzetno bogat i jak program koji smo pripremili te pozivamo sve ljubitelje bluesa da nam se pridruže”, istaknuo je domaćin Matej Mostarac. 
                     
Organizatori broje sitno do početka festivala, bruse se detalji i dogovaraju posljednje sitnice kako bi blues karavana uspješno gostovala na svim pozornicama smještenim na nekim od najatraktivnijih lokacija Opatijske rivijere i Kastva. 

“Uz predivne vidikovce na ulazima u stari grad poput Fortice u Kastvu, tu je i stara Gradina u Klani, zatim izniman Austro-ugarski štacion u Matuljima, Ljetna pozornica u Opatiji, predivan park u Lovranu te novouređena riva u Mošćeničkoj Dragi. Osim samih kulisa i lokacije na kojima su smještene pozornice pričaju povijesne priče koje se protežu od vremena Rimskog carstva pa sve do ujedinjene Europe. Ovogodišnje izdanje festivala imat će dvije uvodne večeri- u Klani i Matuljima. Na Gradini će 14. srpnja u 21 sat nastupiti Jed Becker's Group, dok će dva dana kasnije na matuljskom Štacionu sa startom u 20.30 sati zasvirati Jure Černeha solo, Tomislav Goluban band te Riccardo Staraj & Midnight blues band feat. T. Goluban i Mauro Staraj. Otvorenje službenog djela festivala na rasporedu je 19. srpnja na maloj Ljetnoj pozornici u Opatija uz nastup Ane Popović i Dik Banovicha. Dan kasnije, 20. srpnja svira se u Lovranu, a nastupaju Trio 99th i The Highlanders. Katie Henry band i Zdenka Kovačiček blues band zasvirat će na draškoj rivi 21. srpnja. Dan kasnije blues karavana seli su se Kastav, a nastupaju Delta blues train, Baba Sissoko Mediterranean blues, dok će veliko finale uslijediti 23. srpnja uz Nicolas Kurelić band i King king”, najavili su umjetnički voditelji Riccardo Staraj i Damir Halilić Hal te dodali da se radi o “umjetnicima koji su dobitnici brojnih nagrada te da svaki izvođač koji nastupa ovdje, ima iza sebe nastup na nekoj od svjetskih pozornica”.


Ana Popović dobro je poznata publici na Kvarneru s obzirom na to da je 2019. godine održala izniman koncert u Kastvu, stoga veseli njezin povratak na Ljetnu pozornicu u Opatiji. 

“Uz sjajan status koji uživa na sceni, Ana Popović može se pohvaliti s osam nominacija Blues Music Award od kojih su posljednje bile u kategoriji Blues Rock Artist ('21 i '22 godine) , a surađivala je i dijelila binu s velikanima kao što si Joe Bonamassa, Robert Randolph, Joe Satriani, Eric Johnson, Buddy Guy, Zakk Wylde, Dweezil Zappa... Osim Ane, povratak na Forticu, imat će i članovi banda King King. Naime, nakon deset godina, publika u Kastvu ponovo će imati prilike poslušati band koji se u međuvremenu uspeo na sam vrh blues scene. Prema British Blues Awardsu, King King je najbolji blues-rock band kojeg karakteriziraju visoko energetski nastupi koji definitivno ne ostavlja nikoga ravnodušnim i pozivamo publiku da ne propuste šansu pogledati ovaj sjajni band”, dodali su umjetnički voditelji. 

Uz Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, na festivalu će ponovo zasvirati izvođači iz Afrike. Mediterranean Blues koji će po prvi put nastupiti u Hrvatskoj. Naime, Baba Sissoko dolazi iz poznate glazbene dinastije iz države Mali. Osim što je lider benda i pjevač, virtuoz je na četiri tradicionalna afrička instrumenta.

“Uz glazbeni ovo je i vrijedan turistički proizvod koji će zasigurno ovu regiju dignuti na višu razinu prepoznatljivosti, što ona u konačnici i zaslužuje.   Jerry Ricks Blues Festival nije prepoznat samo na razini Hrvatske već i na razini Europe te uistinu je jedan od najjačih u ovome dijelu Europe. To svjedoče brojni upiti umjetnika iz cijeloga svijeta – imamo listu umjetničkih voditelja, mailova i brojnih grupa koje nisu uspjele doći na red te koje čeka Jerry Ricks Blues Festival u narednim godinama, ističu organizatori te pozivaju sve ljubitelje dobre glazbe da im se pridruže na festivalu uz napomenu da je ulaz slobodan”, dodao je Saša Brusić, direktor TZ Kastva.


Svoje zadovoljstvo nastupom nije skrivao ni Nicolas Kurelić, koji je istaknuo kako je kao obožavatelj bluesa i glazbenik čekao svoju priliku da nastupi na Jerry Ricks Blues Festivalu.   

“Jako sam zadovoljan što nastupam na Festivalu i velika mi je čast nastupiti prije King Kinga. Za ovu priliku predstavit ću se sa svojim bandom u električnom izdanju”, poručio je Kurelić i zaključio druženje još jednom zamamljivom gitarističkom izvedbom.