Kastav 30. rujan 2015.

Sve spremno za feštu od mladog vina

Sve spremno za feštu od mladog vina
U malom “gradu na brege” sve je spremno za još jednu veliku feštu - “Belu nedeju”. U bogatom programu manifestacije, koja traje od petka do ponedjeljka, posjetitelje očekuje raznovrsna sajamska i ugostiteljska ponuda, kao i prateći kulturno- zabavni sadržaji.

Prvu nedjelju u listopadu na Kastavštini s ponosom krasi epitet “bela”. “Bela nedeja”, fešta od mladog vina, za Kastavce je mnogo više. Za stoljetnu tradiciju, koja se spominje još u Zakonu Grada Kastva iz 1400. godine, živi se tijekom cijele godine. 

“Sve je spremno za najveći kastavski blagdan. Pregršt događanja i jedna eksplozija programa koji su pretežno utemeljeni na tradiciji, čakavštini i zavičajnosti, su poziv svim posjetiteljima da dođu u Kastav i uživaju zajedno s nama. Spremna je kastavska Belica, bolja je nego ikad do sad,” poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.

“Nastojali smo da program bude raznolik, domaći, da bude autohton. Imamo goste iz Međimurske županije, Vinkovaca i Čavala. Nastojali smo ugostiti čim više klapa i društava s našeg područja,” rekla je Karmen Puhar Dragičević iz Turističke zajednice grada Kastva.
 
Atraktivni mali zvončari i tradicijske maske Europe

Bogat program počinje već u petak, otvorenjem izložbe “Zvončari i tradicijske maske Europe” u Muzejskoj zbirci Kastavštine te izložbe “Podzemlje Šverde - deset godina speleoloških istraživanja” u Speleogaleriji. 

Belica, autohtono mlado vino s područja Kastavštine, “poteći” će u subotu na Trgu istarske vile, otvorenjem 17. izložbe vina, koju će pratiti Udruga Palentar, kuhanjem tradicionalne grobničke palente kompirice, koju će posjetitelji moći kušati u kombinaciji s grobničkim sirom.

“Imamo naša domaća vina, ali i predstavnike svih hrvatskih regija. Otvorenje izložbe je u subotu u 14 sati u kuli. Ove godine posvećena je makini za kropit ruže,” najavio je Miljenko Host iz Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica.
 
“Pozdrav Beloj nedeji”

Nedjelju će, na Trgu Matka Laginje, otvoriti Glazbeno društvo Spinčići i Limena glazba KUD-a Matko Laginja, a iz bogatog cjelodnevnog programa izdvajamo “Pozdrav Beloj nedeji”.

Ponedjeljak će početi otvorenjem “Mićeg samnja” na Lokvini, a događanja, pogotovo glazbenih, neće nedostajati tijekom cijelog dana. 

Što se zabavnog djela trodnevnog programa tiče na pozornici na Trgu Matka Laginje nastupaju: Aurora,Oberkrainer i Koktelsi, a na Lokvini: D’Beni Band, Super Cover Band te Mauro Staraj i La Banda.
 
300 štandova i bogata ponuda 
 
Tradicionalna sajamska ponuda neće izostati ni ove godine. Prijavljeno je oko 300 zakupaca, koji su podijeljenih u tri tematske cjeline.
 
“Prvo je ugostiteljska ponuda, koja se nudi na Crekvini i Fortici, tu imamo 40-ak zakupaca. Alejom velikana će se protezati puno obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava s domaćim proizvodima, rakijama, vinima, suhomesnatim proizvodima, rukotvorinama itd. Treće je roba široke potrošnje. Svakako bi izdvojio Italia Fest, pet zakupaca sa sjevera Italije koji dolaze sa svojim autohtonim proizvodima,” naglasio je voditelj manifestacije Dalibor Gušić.

Spomenimo i da su za najmlađe organizirana dva zabavna parka, u Šporovoj jami i na školskom igralištu.
 
Promet zatvoren od 14 sati u subotu

Što se prometa tiče gužva se očekuje već subotu ujutro, zbog montaže štandova. Već u 14 sati zatvara se promet u široj zoni (Šporova jama, Belići, Rešetari) za sva vozila, osim javnog gradskog prijevoza i taksija. Organizatori posjetiteljima preporučuju parkiranje vozila u Rešetarima te na pristupnoj cesti do nove sportske dvorane, odnosno u ranoj zoni Žegoti.Promet se za sva vozila otvara utorak u ranim jutarnjim satima.

Bogat program ovogodišnje “Bele nedeje” možete pronaći u našoj galeriji.