Kastav 12. siječanj 2017.

Sve spremno za “Pust va Kastve” 

Sve spremno za “Pust va Kastve” 
Antonjski će rog sljedećeg utorka označiti početak ovogodišnjeg “Pusta va Kastve”. Maškare će ponovno doći na vlast, čime će na Kastavštini i službeno početi “peto godišnje doba”.

Zvuk antonjskog roga sljedećeg će utorka (17.01) označiti početak vladavine maškara na Kastavštini. U sklopu manifestacije “Antonjski rog”, na Trgu Matka Laginje, pusne kumpanije iz Spinčića, Rubeša i Jurčića Kastavcima će predstaviti svoje krivce za sve nedaće iz 2016. godine, dok će ključ Kastva gradonačelnik Ivica Lukanović predati novoj kastavskoj gradonačelnici, a tu će zahtjevnu funkciju preuzeti Sanja Pešćica iz Spinčića.

Već tradicionalnim gostima na “Antonjskom rogu” slovenskim Škoromatima i Kulturno- turističnom društvu Topolc te Meštru Toniju i aktualnoj kraljici Riječkog karnevala- Sandri Ložnik Videčak, ove će se godine pridružiti “Stari svati” iz Novog Vinodolskog.
 
“Zlatna broskva” najzaslužnijima

Tom će prilikom biti uručena i “Zlatna broskva”, jedinstvena kastavska nagrada koja se, temeljem Pusnog statuta, dodjeljuje najboljim maskama i zaslužnim pojedincima ili ustanovama u protekloj godini.

U večernjim će satima u Guitar caffeu biti otvorena izložba fotografa Vedrana Karuze- “Objektivom fotoreportera”, koja će se moći razgledati sve do 1. ožujka. 

Pusna događanja nastavit će se već nekoliko dana kasnije jer u Kastav, 21. siječnja, stižu maškarani oktanci. 

Četiri zvončarske skupine stižu u goste

Kastavci će ove zime ugostiti čak četiri zvončarske skupine. U Kastav, na Trg Matka Laginje, stižu Grobnički dondolaši i Halubajski zvončari. Frlanske zvončare ugostit će Trinajstići i Rubeši, koji će dočekati i Mučićeve zvončare i maškare. 

Spomenimo i da će se u Trinajstićima, 25. veljače, održati tradicionalna- 19. Ribarska fešta.
 
Paljenje tri kastvaska pusta

Najmlađi će na svoje doći prvog dana ožujka, kada je na rasporedu suđenje mićemu pustu, u organizaciji Dječjeg vrtića Vladimir Nazor. Istog dana velikom će se pustu suditi u Rubešima i Jurčićima. 

Detaljan program, koji je najavljen danas u jedinstvenom ambijentu zavičajnog muzeja Idičina peknjica, kao i satnicu događanja u sklopu manifestacija “Antonjski rog” i “Pust va Kastve” možete pogledati ovdje.