Kastav 6. lipanj 2022. Klaudio Vrančić

Svečano u Kastvu- laureati: boćari, Pinoza- Kukurin i Pavić

Svečano u Kastvu- laureati: boćari, Pinoza- Kukurin i Pavić
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je Dan grada Kastva, a u najsvečanijem trenutku večeri gradske nagrade dobili su BK Kastav, prof. Zorina Pinoza- Kukurin i Željan Pavić.

Svečanost je, na novouređenom Trgu Lokvina u samom srcu Kastva, otvorila predsjednica Gradskog vijeća Mirela Smojver, osvrnuvši se na proteklo razdoblje te najavivši nove kastavske projekte.


“Uživamo na prekrasnim obnovljenim trgovima Lokvini i Crekvini, na novoj ljetnoj pozornici na kojoj uskoro počinju KKL, MIK… Uživamo u novom Sportsko- rekreacijskom centru u sportskoj zoni, u preuređenim prostorijama Doma Rubeši, osvjetljava nas nova smart štedna led rasvjeta”, istaknula je Smojver, koja je naglasak stavila na “smart city strategiju razvoja”, dok su, smatra, najveća vrijednost Kastva- vrijedni i poduzetni ljudi, koji iz Kastva ne odlaze. Od aktualnih projekata izdvojila je izgradnju nove škole u Rešetarima, kojeg Grad realizira u suradnji s PGŽ.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kastva okupljene je pozdravio i gradonačelnik Matej Mostarac. Prvi čovjek Grada istaknuo je kako su najveće vrijednosti Kastva: proaktivnost, dobronamjernost i empatija te povjerenje. To je, ističe, kastavska formula.
 

“Sve što radimo, radimo da bi ljudima bilo ljepše i lakše živjeti. Ne preživljavati, nego uživati u radu i životu. I kad slavimo, i kad živimo našim svakodnevnim ritmom, nastojimo sugrađanima učiniti život što jednostavnijim i ugodnijim. To je naša zadaća i naša misija, kako za najmlađe, tako i za njihove roditelje, none i noniće”, poručio je Mostarac, najavivši buduće projekte poput nove škole, gradske garaže, upravne zgrade, spoja ceste 233 i kanalizacije.

BK Kastav, Pinoza- Kukurin i Pavić

U najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene su gradske nagrade i priznanja. Osvajač hrvatskog kupa- Boćarski klub Kastav nagrađen je zbog iznimnih postignuća i rezultata od osobitog značaja za unapređenje sporta i tjelesne kulture.


Profesorici Zorini Pinozi- Kukurin nagrađena je uručena za izniman doprinos u zdravstvu, socijalnoj skrbi, ravnopravnosti spolova, kao i za brigu o osobama treće životne dobi te brigu o najmlađim Kastavcima.

Umjetnik Željan Pavić nagrađen je za postignuća na području likovne umjetnosti, valorizaciju povijesne jezgre Kastva u kulturnom i turističkom segmentu te promociju Kastva u Hrvatskoj i inozemstvu.


Ovogodišnja javna priznanja postumno su dodijeljena Svetozaru Kovačeviću, za dugogodišnje djelovanje i doprinos razvoju Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav, Berislavu Sesaru, za rezultate i doprinos razvoju sporta u Kastvu te Josipu Jurkoviću, za dugogodišnji angažman društvenom životu.

Brojni čestitari

Domaćinima su Dan Grada Kastva čestitali brojni gosti.Ispred susjednih Gradova i Općina Kastavcima je čestitao riječki gradonačelnik Marko Filipović, a u ime Primorsko- goranske županije isto je učinio dožupan Petar Mamula. Okupljene je pozdravila i Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskog sabora.


Kastavsku svečanost nastupima su uveličali nezaobilazna Spinčićeva muzika, učenici Glazbenog odjela OŠ Milan Brozović Kastav i Muška klapa Kastav.