Kastav 6. lipanj 2024. Klaudio Vrančić

Svečanom sjednicom uz “Duhi” obilježen Dan grada Kastva

Svečanom sjednicom uz “Duhi” obilježen Dan grada Kastva

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća na Lokvini obilježen Dan grada Kastva, u najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene gradske nagrade i priznanja

Jedinstvenom svečanom sjednicom Gradskog vijeća, za što su se pobrinuli popularni kastavski “Duhi”, na trgu Lokvina je obilježen Dan grada Kastva. Za uvertiru su bili zaduženi Glazbeno društvo Spinčići i Muška klapa Kastav, a sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Mirela Smojver, osvrnuvši se na proteklu kastavsku godinu i neke od aktualnih velikih projekata, poput izgradnje kanalizacije i uređenja zgrade Prede.


Brojne je uzvanike, među kojima su danas bili i saborski zastupnici, bivši kastavski gradonačelnici te čelni ljudi brojnih jedinica lokalne samouprave, pozdravio je i gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac, naglasivši kako su trenutno u Kastvu u tijeku investicije teške više od 100 milijuna eura. 

“Kruna svih ulaganja, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, bit će nova škola u Rešetarima. Očekujemo toliko željeno odobrenje financijskih sredstava i nadamo se da će škola već ove godine krenuti s izgradnjom”, naglasio je Mostarac, dotaknuvši se i realizacije ostalih projekata poput novih ambulanti, Interreg projekata, komunalnih ulaganja...


Ispred gradonačelnika i načelnika Kastavcima je simpatično, “po domaći”, čestitao gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, a u ime Primorsko- goranske županije isto je učinio župan Zlatko Komadina.

“Kastav grad kulture i tradicije, s urbanom jezgrom koju malo tko ima. Kastav je jedan. Za vas koji ovdje živite je jedan jedini, a za nas koji dolazimo je jedinstven”, poručio je Komadina.

Brojni kastavski laureati

U najsvečanijem trenutku večeri zaslužnima su dodijeljene nagrade i priznanja. Nagrada Grada Kastva za 2024. godinu dodjeljena je Radojki Ravnić, umirovljenoj djelatnici Grada, za 40-godišnji neumorni i svesrdni rad te izniman društveni angažman. 


Nagradu Grada Kastva za 2024. godinu dobio je i poznati i nagrađivani kastavski ugostitelj te vlasnik Hotela Kukuriku Nenad Kukurin i to za promociju i svrstavanje Kastva u sam vrh nacionalne gastronomske ponude.

Treću ovogodišnju gradsku nagrada primio je speleolog Dalibor Reš, voditelj kastavske udruge Estevela, za izniman doprinos prepoznatljivosti Kastva na području speleologije. 


Počasnim građaninom Grada Kastva za 2024. imenovan je umjetnik Saša Jantolek i to zbog iznimnog doprinosa u kulturnoj promociji grada Kastva.

Priznanje Grada Kastva za 2024. godinu dobile su tvrtka Topoing d.o.o. povodom 30. obljetnice poslovanja, Udruga umirovljenika i starijih osoba Kastav povodom 25. obljetnice uspješnog rada te UHBDR Kastav povodom 10. obljetnice uspješnog rada. Postumno je Priznanje dobila Agneza Grgurina, za trajni utjecaj i neizbrisiv trag koji je ostavila na lokalnoj razini.