Kastav 23. listopad 2017.

Talentirani mladi Kastavci u posjetu Gradu

Talentirani mladi Kastavci u posjetu Gradu
U Uredu gradonačelnika Grada Kastva kastavski gradonačelnik Matej Mostarac jutros je ugostio učenika generacije Krisa Nokaja te Doroteu Puž, pobjednicu 10. Nacionalne izložbe mladih inovatora.
 
“Prometno” je jutros bilo u Uredu prvog čovjeka “grada na brege”. Kastavski gradonačelnik ugostio je učenika generacije Krisa Nokaja, kojeg će za sjajni uspjeh Grad nagraditi s 2.000,00 kuna. 
 
“Drago nam je kad možemo nagrađivati i poticati učenike. Vodimo se mišlju da se svima omogući jednako obrazovanje, a da one koji se istaknu nagradimo i tako potaknemo za daljnji rad. Izvrsnost se treba motivirati i ovo je jedna od tih mjera. Želimo da mladi ljudi ostanu u Kastvu i doprinose”, tom je prilikom naglasio kastavski gradonačelnik Matej Mostarac. 
 
“Do nagrade sam došao radom u školi. Proteklih godina išao sam na čak 31 natjecanje, dakle radio sam za ovu nagradu. Iskoristit ću je za kupnju novog računala, trebat će mi pošto sam upisao Tehničku školu. Ovo je lijepa gesta od strane Grada Kastva, pogotovo što nisu imali tu obavezu jer sam išao u Osnovnu škola Sveti Matej na Viškovu”, rekao je Kris Nokaj.


Nakon učenika generacije u Grad su stigli inovatori, predvođeni Doroteom Puž, pobjednicom jubilarne 10. Nacionalne izložbe mladih inovatora, što se u sportskoj dvorani Matuljima održavala 15. i 16. rujna.
 
“Dobila sam zlato za svoju inovaciju. Osmislila sam kavez kojim se hobotnice ne bi izlovljavale već bi se poticao njihov rast i razvoj u sklopu eko sustava u moru. Prošle godine u Kastvu sam dobila zlato za prvu fazu, ove godine za drugu fazu projekta. Drugi pristup je zatvaranje jedne uvale. Izložba je stvarno bila jako lijepa, bilo je dosta sadržaja za mlade”, rekla je Dorotea Puž.
 
Na izložbi su sudjelovali mladi inovatori iz cijele Hrvatske, njih šezdesetak, a održano je i 1. natjecanje u 3D printanju, kao i brojne radionice.
 
Nacionalna izložba mladih inovatora osim u Matuljima, održava se i u Bakru te u Kastvu, gdje je prije deset godina u Gradskoj vijećnici priča započela.
 
Kastavski gradonačelnik čestitao je pobjednici, izrazivši zadovoljstvo uključivanjem drugih jedinica lokalne samouprave u projekt, kako bi se isti organizacijski podignuo na višu razinu, a Mostarac je najavio i daljnju suradnju Grada s Udrugom inovatora "Kin" Kastav.