Kastav 5. lipanj 2019.

Tisućljetna ljubav Kastva i vina “opjevana” u Kući Belice

Tisućljetna ljubav Kastva i vina “opjevana” u Kući Belice

Priča o tisućljetnoj ljubavi Kastva i vina "ispričana" je u novootvorenom kastavskom muzeju- Kući Belice, koja je, u društvu brojnih uzvanika, svečano otvorena u srcu grada na brege. 

Svečano je bilo u Kastvu, gdje je, u sklopu proslave Dana Grada, otvorena atraktivna i dugo iščekivana Kuća Belice. 

“Puno je godina prošlo, ali dobili smo jedan prelijepi objekt koji će služiti na čast i ponos Gradu Kastvu, svim članovima Udruge Belica, ali i svima onima koji će dolaziti pogledati dio naše povijesti. Kuća Belice doprinijet će identitetu našeg ponosnog grada”, poručio je Radenko Srdoč, počasni predsjednik Udruge Belica.

Posebna energija iza Kuće Belice

“Iza Kuće Belice su naporan rad i trud. Projekt je od početka bio drugačiji. Uvijek se posebna energija osjetila kada se govorilo u Kući Belice i zato je s ponosom otvaramo i pokazujemo svima. Ona je mjesto okupljanja, koje će sigurno privući brojne goste, koji neće otići ravnodušni”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.

“Drago nam je da je kuća Belice nakon višegodišnje pripreme otvorena i spremna za posjetitelje. Kroz postavu muzeja otkrit ćete svu težinu vinogradarstva i vinarstva u Kastavštini, ali i upoznati veliki rezultat u vidu vrhunske belice i pjenušca od belice”, brojnim je okupljenima poručio Miljenko Host, predsjednik Udruge Belica.

Sretan završetak za kastavsko vinarstvo

Upravo je na težački rad i mukotrpan trud, koji se krije iza proizvodnje vina, poseban naglasak stavio autor postava novootvorenog muzeja- Grga Frangeš. 

“Ovdje vidimo višetisućljetni odnos ovog Grada s njegovim vinom i povijest tog odnosa, koja seže od prapovijesti sve do danas i koji ima svoje uspone i padove, ali završava sa sretnim završetkom i sigurnom budućnošću za kastavsko vinarstvo”, poručio je autor.

Još jedan brend Kastavštine

Okupljene je pozdravio i Goran Petrc, pročelnik Ureda PGŽ, naglasivši kako je zajedničkim projektom Udruge Belica, Grada Kastva i Primorsko- goranske županije stvoren još jedan brend Kastavštine. 

Svečano otvorenje svojom su prisutnošću uveličali gosti iz Nadina, Jelse i crnogorskog Žabljaka, a sjajnu su atmosferu glazbom dodatno popravili talentirani učenici glazbenog odjela Osnovne škole “Milan Brozović” Kastav.