Kastav 17. siječanj 2024. K.V./Paola Miletić

Trinajstići na vlasti u Kastvu - Ravnić pusni gradonačelnik

Trinajstići na vlasti u Kastvu - Ravnić pusni gradonačelnik
Školan, Nikad prit, Vladarić Poklepustić i Nepalko Čvorić, krivci su za sve nedaće koje su Kastavce snašle u protekloj godini. Okupljenima su ih večeras predstavili pusni odbori: Jurčići, Rubeši, Spinčići i Trinajstići, koji su preuzeli gradski ključ te će Kastvom gospodariti sve do Pepelnice.

Novom kastavskom pusnon gradonačelniku - Zoranu Ravnić, iz Pusnog odbora Trinajstići, ključeve je Pod ložun predao sada već “bivši” gradonačelnik Matej Mostarac, čime je u Kastvu i službeno počelo peto godišnje doba. 


Primopredaji vlasti prethodilo je tradicionalno predstavljanje krivaca za sve nedaće koje su Kastavce snašle u protekloj godini. Jurčići su pred okupljene izveli “Školana” i tako se dotakli izgradnje škole, Rubešima se na meti našla pošta pa im se pust zove “Nikad prit”. Spinčići, kojima pust često ostane visjeti duže no što je to potrebno, su se našalili na svoj račun uz “Vladarića Poklepustića,” a Trinajstići su predstavili Nepalka Čvorića i tako najavili uvoz radne snage koja će sanirati komunalne probleme u mjestu.

Zlatna Broskva

Tradicionalno u sklopu Antonjskog roga dodijeljena je kastavska pusna nagrada “Zlatna Broskva”, koja se zaslužnima daje temeljem Pusnog statuta. Priznanje su dobili Andre i Frano Poropat iz Jurčićeve pusne kumpanije i Danijela Lukanović iz Rubešove pusne kumpanije.


Svoj su doprinos ovogodišnjem Antonjskom rogu dali slovenski Škoromati, kao i nezaobilazna Spinčićeva muzika.