Kastav 26. travanj 2016.

Ugledna talijanska televizija snimala na Kvarneru

Ugledna talijanska televizija snimala na Kvarneru
Na inicijativu predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu, u Istri i na Kvarneru boravila je televizijska ekipa grupe Mediaset- canale Rete 4 i popularni talijanski voditelji Davide Mengacci i Michela Coppa.

Gostovanje TV ekipe koordinirale su Turistička zajednica Istarske županije i Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama. Ove je nedjelje Rete 4 u Kastvu snimila popularnu emisiju Riccette all’italiana- Recepti talijanske kuhinje.

Uz prekrasnu gourmet priču restorana Kukuriku koji je kroz tri recepta predstavio tradicionalnu kuhinju i recepte (Kvanerski škampi, janjetina i brodet), slikovitost i turističko- kulturnu ponudu grada Kastva Turistička zajednica Kastva u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarner i uz pomoć Grada Kastva prezentacijski je osmislila pričama o tradiciji, baštini kroz arhitekturu i folklor, a Romina Kuharić, vodič na talijanskom jeziku prenijela kamerama.
 
Bačvarija i Idičina peknjica

U Vikotovoj bačvariji- Mićemu (malom) zavičajnom muzeju, uz potporu članova Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, prezentiran je detalj izrade bačava i promovirano autohtono kastavsko vino Belica.

U Mićemu zavičajnom muzeju Idičina peknjica, predsjednica Udruge Grad kulture Božica Zupičić, prezentirala je pečenje kruha na tradicionalan način u najstarijoj sačuvanoj krušnoj peći na drva u Kastvu.
 
Zvončarski ispred kamera

Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva na UNESCO-vom je popisu nematerijalne kulturne baštine svijeta, ustanovljenom Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u 2003. godini. Stoga su predstavnici zvončara- Halubajski i Frlanski zvončari, kao čuvari folklornih tradicija, na najbolji način predstavili tradicionalne pusne običaje i slastice, koji su doista oduševili nazočnu televizijsku ekipu i voditelja.

Članice ženske klape Kastav potencijalne su goste Grada na brege povele u kulturnu priču, prepunu događanja kroz cijelu godinu.
 
Više od 250 tisuća gledatelja

Turistička zajednica Kastva koordinirala je prezentaciju svih navedenih sudionika, uz veliku zahvalu svima koji su sudjelovali i doprinijeli promociji Kastva. Također, s ponosom možemo istaknuti kako je najviše materijala s Kvarnera snimljeno upravo u Kastvu.

Reportaže će biti prikazane na kanalu Rete 4 početkom svibnja 2016. u 10:45 sati ujutro, a za one koji ih ne budu imali priliku vidjeti na televiziji, postoji alternativa putem web stranice. 

Emisija Ricette all’italiana, jedina je takve vrste u Italiji koja se prikazuje svakodnevno, od ponedjeljka do subote, a dnevno je prati preko 250 tisuća gledatelja. Stoga će zasigurno imati pozitivan promocijski učinak, budući da će se prikazati u periodu kada mnogi Talijani odlučuju gdje će provesti godišnji odmor.

Izvor: TZG Kastva