Kastav 1. listopad 2022. Izvor: Grad Kastav

Uz žmuj belice počela Bela nedeja 2022.

Uz žmuj belice počela Bela nedeja 2022.
Kastavska Bela nedeja je ove godine uvrštena u TOP događanja Hrvatske turističke zajednice

Uz žmuj belice, Bela nedeja 2022. startala je danas točno u 14 sati, zdravicom gradonačelnika Mateja Mostarca i članova Udruge belica ispred Bačvarije. Sunce kao da je čekalo službeni početak najveće kastavske manifestacije i najavilo tri dana odlične zabave, dobre hrane i kvalitetnog vina.


Uz već dokazane programe, ove godine je novost Pirun- kastavski gastro kantun. Ovaj Street food festival imat će četiri zone s raznolikom ponudom hrane i pića, a posjetitelji će moći uživati u delicijama u gastro kantunu ili se počastiti “z obedon za sprotun”. Capra- Istrian Street Food nudit će tradiciju istarske kuhinje prezentiranu na moderan način. 79 Tastes- brand iza kojeg stoji mladi riječki tim koji svoju strast prema hrani pretače u inovativnu street food priču, a u svojoj ponudi kombiniraju čak 79 različitih sastojaka. Tu će biti i riječki King's Brew pub Kolodvor sa svojom pivom i hranom te vesela ekipa Picnic- mingle & fun. Posebnu gastro ponudu pripremaju i svi ugostitelji stoga je Kastav nezaobilazna destinacija tog prvog vikenda u listopadu.

Svoja vina predstavit će dvadesetak vinara okupljenih u “Vina Kvarnera” te vina desetak poznatih hrvatskih vinara.


Na Crekvini i trgu Lokvina prezentirat će se dvadesetak vinara okupljenih u “Vina Kvarnera” (OPG Ružić, Plovanić vina, Grand Village Estate Winery, Vinska kuća Pavlomir, Estate Winery Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Nada, PZ Vrbnik, Gospoja, Boškinac, Mladenić vina, MD group, Herman vina, Rumac vina i Udruga Belica) te vina desetak poznatih hrvatskih vinara (Krauthaker, Kutjevo, Iločki podrumi, Kabola, Kozlović, Benvenutti, Skaramuča, Degarra, Štampar i Coletti.

Bela nedeja ima i brojnih sadržaja za djecu: lunapark na nekoliko lokacija i Dječji kutak s predstavama i radionicama na Trgu Istarske vile. Danas je predstavljena i slikovnica “Jedna minja mića” autora Franje Jardasa i s ilustracijama Saše Jantoleka.


Pod Voltom je otvorena izložba fotografija pristiglih na foto natječaj “Motivi Kastva” pa su na otvaranju Bele nedeje nagrađeni najbolji radovi i to: 1. Pod Voltun sv. Jeleni, Denis Viškanić, 2. Roba se je osušila, Roberta Dešković i 3. Kastafka, Roberta Cetina.

U manifestaciju se uključio i kastavski Savjet mladih s Vinoletom, radionicom slikanja uz vino. Smješteni su ispred poduzetničkog inkubatora, a slikaju pod budnim okom kastavskih umjetnika Željana Pavića i Saše Jantoleka.

Sajamski ponovno je raznolik i bogat, od ponude OPG- ova, drvenih rukotvorina, nakita, igračaka, odjeće…. do “petešića kemu se vrit puše”.


Na dvije pozornice, na Fortici i Lokvini, razmjenjuju se brojni bendovi, a uz njih tu su i ulični svirači i zabavljači. Program prve večeri završava uz Infinity Band i popularne Koktese, sutra navečer nastupaju Supercover Band i D Beni, a ponedjeljak zatvaraju Grooversi i Mauro Staraj.

Bela nedeja je ove godine uvrštena u TOP događanja Hrvatske turističke zajednice što ukazuje na sve veći značaj ove manifestacije kojoj je pokrovitelj predsjednik RH Zoran Milanović. Predsjednik i ove godine dolazi na Pozdrav Beloj nedeji, u Aleji velikana, u nedjelju točno u podne.