Kastav 19. prosinac 2022. Izvor: Grad Kastav

Veseli predbožićni tjedan iza kastavskih umirovljenika

Veseli predbožićni tjedan iza kastavskih umirovljenika
Kada bi netko pitao umirovljenice i umirovljenike uključene u projekt SeniORNI što najviše vole u blagdansko doba, rekli bi sve, ali najviše kolače, miris začina, lampice i ukrase, muziku, smijeh, druženje i opet smijeh. 

Svega toga je protekli tjedan bilo u Udruzi umirovljenika gdje Grad Kastav u suradnji s Udrugom umirovljenika i starijih osoba Kastav i s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka provodi projekt SeniORNI, financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. 

Ciljevi projekta su prevencija institucionalizacije osoba starije životne dobi i povećanje vidljivosti tema od značaja za tu dobnu skupinu. Dio projektnih aktivnosti bio je božićni tjedan održan u prostorijama Udruge od 12. do 16. prosinca ove godine. 

Ponedjeljak su SeniORNI proveli ukrašavajući prostorije Udruge i to pod vodstvom članica grupa kreativnih radionica pri Udruzi umirovljenika. Okitili su bor, izvjesili ukrase, postavili lampice i time je stvorena atmosfera za druženje ostatak tjedna. 


Sljedeći dan proveden je u izradi blagdanskih slastica kojih bi se Willy Wonka posramio. Dvije vrijedne volonterke, članice udruge, vodile su sve sudionike kroz mješavinu sastojaka i recepata sve dok nije ponestalo mjesta u frižideru i na prozorskim daskama. 

Srijedu je druženje nastavljeno na radionici komunikacije koju je pripremila SeniORNA psihologinja s ciljem da ovih blagdana nitko ne bude Grinch. Po količini smijeha taj dan, uspjeli su u tome. Za dobru atmosferu i primamljive slastice u Udruzi čuo je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac pa je posjetio SeniORNE u četvrtak na degustaciji slastica, kavi i čaju. Taj su dan svi preskočili ručak, ali su razmijenili lijepe želje i nezaobilazne selfije. 

Petak je bio zadnji dan božićnog tjedna u Udruzi i njega su SeniORNI od ranog jutra proveli kreativno. Prvo rješavajući blagdanski kviz, vjerujte bilo je potrebno kreativnosti kako bi ga se riješilo, a zatim izrađujući prigodne ukrase pod vodstvom članica grupe ručni rad pri Udruzi umirovljenika. ​​​​​​​