Kastav 31. ožujak 2016.

Više od 700 boca Belice čeka posjetitelje

Više od 700 boca Belice čeka posjetitelje
Više od 700 boca kastavske Belice spremno je za nedjeljnu feštu. Na velikom finalu 11. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine posjetitelji će moći kušati najbolja kastavska vina.

11 zlatnih, čak 45 srebrnih te 15 brončanih medalja rezultat su ovogodišnjeg susreta vinara, ali i potvrda da za kastavsku Belicu straha nema. Naime, na ovogodišnju se manifestaciju prijavio rekordan broj sudionika pa stručna komisija na čelu sa sommelierom Nenadom Kukurinom nije imala lak posao. U konkurenciji sedamdesetak kastavskih vina morali su izabrati najbolje.

“Ocjenjivanje je težak posao, ali ove godine nije bilo naporno jer su vina dobra pa se u degustaciji uživalo. Godina je bila vremenski povoljna za proizvodnju vina, a trud, rad, zalaganje, edukacija i školovanje vinara, koji su zadnjih godina napredovali, vide se u njihovim vinima,” poručio je Nenad Kukurin, predsjednik ocjenjivačkog suda.
 
Šampionska Belica Dejana Rubeše

Među brojnim se kvalitetnim vinima, po ocjenama stručnjaka, ipak istaknulo jedno- Belica Dejana Rubeše, šampiona ovogodišnje smotre. Uz šampionsku titulu i zlatnu plaketu Rubeša je osvojio i prijelazni pehar za najbolju Belicu. 

“Pobjedničko vino je iz vinograda koji je tek pet godina star, dakle vinograd koji je na svom početku. Nisam vjerovao da već u ovoj fazi može dati ovako dobro i kvalitetno vino, koje je pobijedilo u ovako žestokoj konkurenciji,” rekao je Rubeša. 

Najbolja kastavska vina posjetitelji će moći kušati na Fortici ove nedjelje (3. travnja) od 15 sati, kad je na rasporedu završna priredba 11. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine. Tom će se prilikom proglasiti najbolja kastavska vina. Da s Kastva nitko ne ode gladan ni žedan pobrinut će se Udruga Belica i restoran Oštarija Fortica, a svoj će doprinos dati i Glazbeno društvo Spinčići. Napomenimo da će se u slučaju kiše manifestacija održati pod Ložun.

Belica sve bolja

“Ovo je manifestacija koja na neki način označava početak sezone. Tradicionalno se održava na mali Uskrs. Početak je to niza događanja po kojima je Kastav sve privlačnija destinacija,” naglasila je Dolores Kukurin, direktorica TZ grada Kastva.

“Ponovno ćemo kušati Belicu, koje je sve bolja i bolja i koje ima sve više i više. To je ono na čemu Udruga Belica i Grad Kastav rade već godinama. Cilj je bio očuvati Belicu i motivirati naše vinare da rade kvalitetnija i bolja vina, što nam je i uspjelo,” rekao je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović te za ovu godinu najavio završetak “Kuće Belice”.

11. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine organiziraju Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica i Turistička zajednica grada Kastva, pod pokroviteljstvom Grada Kastva.