Kastav 4. svibanj 2023. Klaudio Vrančić

Zajedničko groblje - početak šire suradnje Kastva i Viškova

Zajedničko groblje - početak šire suradnje Kastva i Viškova
Potpisan sporazum o izgradnji zajedničkog groblja Grada Kastva i Općine Viškovo- jedinice lokalne samouprave zajednički ulaze u kapitalni projekt vrijedan 14 milijuna eura

Sporazum o izgradnji zajedničkog groblja Općine Viškovo i Grada Kastva potpisan je u kastavskoj Gradskoj vijećnici. Dvije jedinice lokalne samouprave zajednički ulaze u kapitalni projekt vrijedan 14 milijuna eura. Projekt obuhvaća ulaganja na području Novog groblja Kastav i groblja Ćikovo, nabavku opreme te osnivanje zajedničkog komunalnog društva, koje će upravljati grobljima.  


Naima, na području Općine Viškovo uskoro će doći do nedostatka ukopnih mjesta, a planirana gradnja groblja Ćikovo je na zapadnom dijelu općine, odnosno na području koje graniči s Gradom Kastvom. S druge strane Kastav je u neposrednoj blizini već izgradio novo groblje, koje će se zahvaljujući sporazumu dodatno proširiti. Uz mrtvačnicu, trenutno su tu uređena dva ukopna polja, a sada se kreće u fazu zajedničke izgradnje trećeg polja. 


“Stvorile su se pretpostavke da zajednički rješavamo rastuće potrebe. Da ne gledamo granice, nego da ih rješavamo što ekonomičnije, efikasnije, brže i kvalitetnije. Potpisivanjem sporazuma pokazujemo da imamo volje za suradnju, a ova inicijativa će otvoriti i druge razgovore. Kastav i Viškovo trebaju surađivati jer ih vežu prometna infrastruktura i komunalna problematika”, istaknuo je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


“Općina Viškovo je prostorno razmatrala dvije lokacije. Studiozno smo pristupili analizi područja, koje je opremljeno te ima komunalnu infrastrukturu, a sve s ciljem jeftinije i brže izgradnje novog groblja. Taj prostor će kapacitetom osigurati ukope za narednih sto godina”, rekla je općinska načelnica Sanja Udović, naglasivši kako je ovo tek prvi zajednički infrastrukturni projekt. 

Isplativim i efikasnim rješenjem dvije će jedinice lokalne samouprave tako riješiti rastuće potrebe stanovništva i povećati komunalni standard.