Kastav 21. listopad 2019.

Zakantajmo kako su nas vadili u kastavskoj osnovnoj školi

Zakantajmo kako su nas vadili u kastavskoj osnovnoj školi
Program škole tradicijskog pjevanja sa Ženskom i Muškom klapom Kastav nastavlja se i ove godine. U srijedu, 23. listopada, kape će posjetiti Osnonvu školu Milan Brozivić u Kastvu.

Nakon vrlo uspješnih nastupa tijekom protekle dvije školske godine po županijskim osnovnim školama Ženska i Muška klapa Kastav nastavljaju s provedbom programa škole tradicijskog pjevanja “Zakantajmo kako su nas vadili”. 

U okviru provedbe programa Ženska i Muška klapa Kastav će u srijedu, 23. listopada, u 17:45 sati, gostovati u Osnovnoj školi Milan Brozović u Kastvu.


Treća je ovo godina za redom kako Kastavke i Kastavci u osnovnim školama Primorsko- goranske županije nastupaju s ovim edukativnim programom, koji je namijenjen učenicima starijih razreda te u vidu interaktivnog školskog sata prenose znanja o temeljnim značajkama sviranja i pjevanja na istarskoj ljestvici te klapske pjesme, povijesnom razvoju klape i klapskog pjevanja, kao i općenita znanja o ljudskom glasu i višeglasnom pjevanju. 

Ženska i Muška klapa Kastav, koje djeluju kao sekcije Udruge Kanat- Kastav, osmislile su program kojemu je cilj poticanje zanimanja mladih generacija za vrijednu tradicijsku kulturu. 

Njime se ujedno želi dati doprinos sustavnom podučavanju te otkrivanju zakonitosti, posebnosti i jedinstvenosti glazbene baštine nastaloj na temeljima čakavštine kojom se govori duž čitave obale Jadrana- od našeg zavičaja, na njegovom sjevernom dijelu pa sve do Dubrovnika na njegovu krajnjem jugu.


Nastupima u osnovnim školama diljem županije članice i članovi kastavskih klapa nastoje svoje dugogodišnje iskustvo, stečeno znanje i ljubav u očuvanju naše bogate kulturne baštine predstaviti najmlađima, ne bi li se tako dodatno potaklo njihovo zanimanje za aktivno sudjelovanje u očuvanju našeg vrijednog tradicijskog nasljeđa. 

Prenošenjem stečenih znanja, vještina i iskustva na mlađe generacije, moguće je osigurati kontinuitet razvoja, ali i daljnje očuvanje onoga što smo preuzeli iz kulturne riznice od naših starih. Naša obaveza po ovom pitanju je tim veća jer su pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici i klapska pjesma, ti dragulji našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO- a.

Program “Zakantajmo kako su nas vadili” sufinanciran je sredstvima Grada Kastva i Primorsko- goranske županije, a ostvaruje se u suradnji s osnovnom školom Milan Brozović iz Kastva, ali i s brojnim drugim osnovnim školama s područja Primorsko- goranske županije.