Kastav 4. travanj 2017.

Zamjenom terena do novog kastavskog groblja i crkve

Zamjenom terena do novog kastavskog groblja i crkve
Novo groblje na području Ćikova i nova crkva na Rešetarima korak su bliže realizaciji zahvaljujući danas potpisanom sporazumu o zamjeni zemljišta između Grada Kastva s jedne te Riječke nadbiskupije i Župe sv. Jelene Križarice s druge strane. 

Potpise na ugovor o zamjeni zemljišta, dogovorenoj sporazumom još 2011. godine, u kastavskoj su gradskoj vijećnici danas stavili gradonačelnik Ivica Lukanović, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić te kastavski župnik vlč. Franjo Jurčević. 

Značajan je to korak za sve strane. Naime, Grad je ugovorom dobio željeno zemljište na području Ćikova, na granici s Općinom Viškovo, gdje planira izgraditi novo groblje, a Crkva teren na Rešetarima gdje bi u budućnosti mogao niknuti novi sakralni objekt. 

“Zemljište je važno Gradu jer se njime rješava pitanje gradskog groblja za duže razdoblje. Puno smo radili na tome, dugo je trajalo. Izmijenili smo prostorni plan, izradili dva puta detaljni plan, projektirali i danas smo konačno izvršili zamjenu zemljišta. Procijenjena vrijednost ovog posla je gotovo 4 i pol milijuna kuna. Zamjenom sredstva ostaju u proračunu i mogu odmah biti upotrebljena za izgradnju,” rekao je kastavski gradonačelnik. 

“Meni je drago da smo uspjeli na ovaj način riješiti probleme Grada vezane za groblje. S druge strane nama je bilo važno da na ovom području imamo mogućnost za izgradnju još ponekog sakralnog objekta,” naglasio je mons. Devčić koji je najavio i mogućnost gradnje još jednog objekta uz novo groblje.

Kastavski župnik istaknuo je dobru suradnju s Gradom Kastvom, a potom u svom stilu nastavio…

“Gospodinu gradonačelniku sam rekao- znaš što gospon gradonačelnik dok smo ti i ja ovdje ajmo za narod učiniti što više jer može doći na tvoje mjesto neki čudak, a i na moje,“ “ispalio” je vlč. Jurčević te najavio mogućnost osnivanja nove župe, na kraju, kroz smijeh, dobacivši novinarima “tad ja neću bit više živ, ali nećete bome ni vi.”

Osim terena na području Ćikova Grad je zamjenom dobio i vrlo atraktivno zemljište ispod Crekvine, tzv. "Popov dolac".