Kastav 25. siječanj 2023. Klaudio Vrančić

Zasjao prostor koji ‘priča’ kulturnu povijest Kastavštine

Zasjao prostor koji ‘priča’ kulturnu povijest Kastavštine
Novouređeni prostor Muzejske zbirke Kastavštine dobio novi postav, multimedijalnu opremu i interaktivne aplikacije te multimedijski sadržaj 

Svečano je otvoren novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine, zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Zahvaljujući investiciji vrijednoj nešto manje od 172 tisuće eura ponovno je zasjao prostor koji priča o zanimljivoj kulturnoj povijesti Kastavštine.  


Dotrajali prostor i postav, u koji se posljednji puta značajnije ulagalo uoči otvaranja- davne 1981. godine, je preuređen i opremljen. Prostor u staroj gradskoj jezgri dobio je novi postav, koji uključuje multimedijalnu opremu i interaktivne aplikacije te multimedijski sadržaj.

“Novi stalni postav provest će naše posjetitelje kroz tri tematske cjeline, od kojih svaka na svoj način odaje počast događajima i ljudima na koje trebamo biti ponosni. Događaji su to i ljudi koji su stvarali našu bogatu povijest i baštinu”, istaknula je ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić.


Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko- goranske županije i Grada Kastva. 

“Nalazimo se u gradu u kojem imamo arheološka nalazišta iz 9. stoljeća prije Krista, u gradu u kojem je Statut napisan 1400. godine. Nalazimo se u gradu koji je imao prvi tabor i prvu čitaonicu za Hrvatsko primorje i Istru, ali i u gradu koji je uvijek bio na granicama svjetskih ratova. To dokazuje važnost muzeja Kastavštine. Povijest ne smijemo zaboraviti iz nje moramo učiti”, poručio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


Na važnost novog stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine osvrnula se i ravnateljica Uprave za arhive knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija RH Anuška Deranja Crnokić, kao i primorsko- goranski župan Zatko Komadina, kojem je pripala čast da otvori postav.

“Ovo je dokaz dobre suradnje države, Grada i Županije, gdje smo zajedničkim naporima uložili sredstva da realiziramo ovu novu zbirku. Ovdje svjedočimo krasnoj priči o našoj povijesti, koja nas uči budućnosti”, rekao je Komadina.


Svečano otvorenje svojim su prisustvom, između ostalih, uveličali i istarski župan Boris Miletić te međimurski župan Matija Posavec, a nastupima su ga ‘ukrasili’ polaznici Glazbenog odjela pri Osnovnoj školi Milan Brozović Kastav.