Kastav 26. lipanj 2020.

Ženska klapa Kastav novi spot posvetila Ronjgovu

Ženska klapa Kastav novi spot posvetila Ronjgovu
Novi videospot za skladbu “Ca je more” Ženska klapa Kastav posvetila je obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti Ivana Matetića Ronjgovega.

Ženska klapa Kastav snimila je videospot za skladbu “Ca je more” posvetivši ga obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti Ivana Matetića Ronjgovega, jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća, ali i najznačajnijeg kada je u pitanju teoretsko definiranje istarske ljestvice te njezina praktična primjena. 

Upravo dan uoči godišnjice skladateljeve smrti, Ženska klapa Kastav donosi jedan od najpoznatijih napjeva nastalog na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO- a, pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici. 

“Ca je more” je skladba umjetničkog voditelja Klape Saše Matovine. Nastala je prema narodnom motivu iz Baške kojeg je daleke 1924. godine, po kazivanju Frana Barbalića, na Sušaku zapisao Ronjgov. Inače, Kastavke su ovu pjesmu objavile na svom trećem albumu "Si naši vijaji" iz 2015. godine u izdanju Aquarius recordsa, a u izvedbi instrumentalnog uvoda sudjeluju sopci KUD- a Sveti Juraj iz Krasa- Mateo Gržetić i Edi Salkanović. Režiju i produkciju videospota, koji je snimljen tijekom listopada prošle godine na lokacijama Baške i Kastva, potpisuje Robert Kalčić.
Svečano predstavljanje videospota bit će upriličeno 9. srpnja na koncertu Ženske i Muške klape Kastav u okviru programa ovogodišnjeg 29. kastafskega kulturnega leta. Koncert se priređuje povodom 20. obljetnice Udruge Kanat- Kastav, pod čijim okriljem obje klape djeluju, što će biti još jedan prilog očuvanju Matetićevog vrijednog skladateljskog opusa.

Ženska i Muška klapa Kastav, ujedinjene u Mješovitom vokalnom ansamblu Kanat- Kastav, značajno će doprinijeti obilježavanju velike, dvostruke obljetnice Ivana Matetića Ronjgovega i svojim sudjelovanjem na svečanom koncertu nazvanom “Bilo vavek veselo”. Ova večer zborske glazbe, u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca, održat će se danas (petak, 26. lipnja) i sutra (subota, 27. lipnja) s početkom u 21 sat na Trgu Riječke rezolucije u Rijeci.