Kastav 2. listopad 2023. Klaudio Vrančić

Žmuj mladega vina va Kastve na “Beli pundejak”

Žmuj mladega vina va Kastve na “Beli pundejak”
Tradicionalna kastavska zdravica na Posajmicu na Lokvini je okupila brojne uzvanike. Fešta se nastavlja tijekom dana, a “Bela nedeja 2023” završit će večerašnjim nastupom Maura Staraja i La Bande

Beli pundejak ili Posajmica od pamtivijeka ima posebno mjesto u srcima Kastavaca, a “na breg” su tog dana obično hrlili i brojni posjetitelji jer su, dan nakon Bele nedeje, prodavači na sajmu spuštali cijene. Posajmica je danas nešto drugačija, ali Kastavcima je i dalje izuzetno draga. Usudili bismo se reći, ništa manje od Bele nedeje. 


Osjeti se to i danas, u svakom kutku Kastva. Osjetilo se to i na Lokvini gdje je emotivnim govorom uzvanike okupljene, na tradicionalnoj zdravici, ispred Grada Kastva, pozdravio gradonačelnik Matej Mostarac, koji je nazdravio s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i prepunom Lokvinom.


“Na Beli pundejak svi koji kroz godinu rade, trude se, stvaraju, dođu ovdje na druženje. Tu su i poduzetnici, predstavnici tvrtki, javnih ustanova… koji omogućuju da život u Kastvu bude ugodan. Kastav je danas u top pet srednjih gradova u Hrvatskoj po kvaliteti života i atmosferi za razvijanje gospodarstva”, poručio je Mostarac.


Bela nedeja 2023. tako je stigla do svog posljednjeg 3. čina, u kojem posjetitelje i danas čeka bogata sajamska i ugostiteljska ponuda te izvođači na čak tri pozornice. U velikom finalu na Trgu Matka Laginje večeras će nastupiti Mauro Staraj & La Banda.