Kastav 3. listopad 2015.

Zvončari i speleolozi otvorili Belu nedeju

Zvončari i speleolozi otvorili Belu nedeju
Otvorenjem dviju izložbi, “Zvončari i tradicijske maske Europe” te “Podzemlje Šverde” sinoć je počelo obilježavanje najvećeg kastavskog blagdana “Bele nedeje”.

Izložbom “Zvončari i tradicijske maske Europe” sinoć je počeo bogat četverodnevni program obilježavanja “Bele nedeje”.

Društva okupljenog u Muzejskoj zbirci Kastavštine posramile se ne bi ni najveće europske zvončarske smotre. Naime, u sklopu izložbe minijatura na Kastvu je izloženo četrdesetak jedinstvenih, isto toliko visokih, ručno rađenih figurica, autora Marine i Nikole Vrančić. 

Svoje su mjesto u odabranom društvu našli: Grobnički dondolaši, Griški krabunosi, Kukujanski, Zametski, Halubajski, Munski, Žejanski i zvončari kastavskega kraja, Sovinjski pusti, Vukojevački starčevi, kao i makedonski Djalamari, grčki Arapidesi, bugarski Survakari, mađarski Bušosi, austrijski Krampusi, slovenski Škoromati i Koranti, portugalski Carretosi. Tu su i brojni talijanski predstavnici: Rollate, Mamuthones e Issohadores, Boes e Merdules i Thurpos.

Izložba “Zvončari i tradicijske maske Europe” može se razgledati sve do 15. ovog mjeseca. 
 
Putovanje u središte Zemlje

Na “podzemno” su putovanje posjetitelje odveli članovi Speleološke udruge “Estavela”, koji su kroz izložbu “Podzemlje Šverde - deset godina speleoloških istraživanja” pokušali dočarati dio svakodnevice na Šverdi, lokalitetu na pola puta između Klane i Čabra. 

Naime, na divljem, krškom području proteklih je godina sustavno istraženo i snimljeno 110 špilja i jama, od čega ih je deset dublje od 100 metara. Tri najzanimljivije svakako su “Treći svijet”, dubok čak 310 metara te pedesetak metara pliće “Jama na Kačju” i “Kame Hame”.  Spomenute jame među najdubljima su u Hrvatskoj.