Kastav 26. lipanj 2015.

Zvukovima Cinkuša počeo 24. KKL

Zvukovima Cinkuša počeo 24. KKL
Kastafsko kulturno leto dočekalo je svoje 24. izdanje. Na ulazu u staru gradsku jezgru spuštena je festivalska zastava uz prepoznatljiv nastup Ženske klape Kastav.
 
Na svečanosti otvorenja 24. “Kastafskog kulturnog leta”, uz organizatore, Kastavcima i njihovim gostima obratili su se gradonačelnik Ivica Lukanović i Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.
 
“Kastav je gradić u kojem smo dobar, pozitivan imidž izgradili na jednoj kulturnoj platformi. To nije lako. Pun je lakše to raditi na druge načine. To je dugotrajan proces, koji živi među ljudima. Prije 24 godine nastalo je Kastafsko kulturno leto i postalo dugovječna tradicija i odraz kvalitete. Grad Kastav je ponosan na tu manifestaciju i čvrsto stoji iza nje,” naglasio je kastavski gradonačelnik, kojem je pripala čast da spusti zastavu KKL-a.
 
U gotovo četvrt desetljeća, koliko je prošlo od prvog izdanja “Kastafskog kulturnog leta” manifestacija je izrasla u svojevrsni brend, ne samo Kastavštine, već i cijele naše županije.
 
“Kastav nije veliki grad, ali ovo što ste izgradili je zaista veliko. Činjenica je da ste gradeći nešto za sebe i iz sebe, u kulturi,  privukli posjetitelje. Kastav je i danas dostojan svoje bogate kulturne povijesti,“ poručio je Jurešić.
 
Cinkuši za početak
 
Prvi dan 24. KKL-a bio je rezerviran za etno sastav Cinkuši, koji su, u jedinstvenom ambijentu kastavske Crekvine, posjetiteljima predstavili svoj uistinu šarolik repertoar.
 
“Počeli smo s kajkavskom scenom, obrađivali Međimurje, Zagorje itd. Držimo se i dalje tog kajkavskog dijela, ali imamo i mnogo autorskih izleta na razne strane. Eksperimentiramo s pjesmama. Također na svakom albumu ne odustajemo od Krleže. Dakle, miks autorskog, Krleže, hrvatskog folklora iz raznih regija. Jedan world music, malo žešće izražen, u kojem ima svega, psihodelije, rocka i folklora kao baze,” rekao je Nebojša Stijačić.
 
U sklopu KKL-a danas je na rasporedu likovna radionica “Boje Kastva”, koja će se održati na Fortici. 
 
Program se nastavlja utorak koncertom Nene Blana, Klape Kastav i Glazbenog društva Spinčići.