Kraljevica 19. siječanj 2022. K.V.

10 zanimljivosti koje (možda) niste znali o Kraljevici

10 zanimljivosti koje (možda) niste znali o Kraljevici
Upoznajte stari primorski grad, grad svetog Nikole, grad Zrinskih i Frankopana, grad bogate i zanimljive prošlosti… Donosimo 10 zanimljivosti koje (možda) niste znali o jedinstvenoj Kraljevici.

Kraljevica je nekada bila hreljinska luka

Stari su Frankopani u 15. stoljeću Kraljevicu koristili kao luku svog grada Hreljina. Naime, u povijesnim se zapisima, iz davne 1443. godine, spominje tadašnje naselje Portum Re i to kao hreljinska luka za utovar. 


Uvala Scott nosi ime škotskog pisca i putnika

Za neobičan naziv kraljevičke Uvale Scott zaslužan je škotski pisac i putnik lord Alexander Scott, na čijem se nekadašnjem imanju, u slikovitoj uvali Grabrova, nalazi istoimeno hotelsko naselje. 


Krčki most bio je najduži na svijetu

U vrijeme kada je sagrađen, 1980. godine, današnji je Krčki most bio najduži lučni most na svijetu. Most, koji se sastoji od dva betonska luka koji preko otočića Sv. Marko povezuju otok Krk s kopnom, dug je 1430 metara. 


Lanterna je prvi puta zasvijetlila davne 1872. godine

Lanterna na Oštru, jedan od simbola Kraljevice, prvi je puta upaljena 18. kolovoza davne 1872. godine u sklopu austrijskog programa sigurnosti plovidbe istočnim Jadranom. Kao i ostali svjetionici iz tog vremena put je na početku označavala upaljenom vatrom. 


Prvo kupalište na Oštru je bilo još 1891. godine

Na poluotoku Oštro, pitomom šumovitom predjelu, zaštićenom od snažnih udara vjetra, već je 1891. godine otvoreno prvo kupalište, koje je već nekoliko godina kasnije dobilo značajna međunarodna priznanja. 


Rehabilitacijski centar na temeljima austrijske utvrde

Kraljevička Villa Nirvana, u kojoj se danas nalazi rehabilitacijski centar, sagrađena je krajem 19. stoljeća na temeljima austrijske utvrde, koja je kontrolirala ulaz u Bakarski zaljev. 


Kraljevičko podmorje krije kip svetog Nikole

Na 17 metara dubine, u moru kod rta Lipica na Oštru, nalazi se maleni kip kraljevičkog zaštitnika svetog Nikole. Svake godine, uoči blagdana Svetog Nikole, hodočaste mu ronioci iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. 


Stari grad Zrinski u srcu Kraljevice

Stari grad Zrinski nastao je u srednjem vijeku kao mala frankopanska utvrda uz kapelu Sv. Nikole. Petar Zrinski ga je 1651. nadogradio u velebno zdanje s dva atrija u sklopu kojeg je danas, osim crkve, između ostalih sadržaja i uprava Grada.


Isusovci “arhitekti” današnjeg Frankopana

Dvorac Frankopan polovicom 17. stoljeća izgradili su grof Petra Zrinski i knez Fran Krsto Frankopan. Nakon njihova uhićenja dvorac je opustošen. Krajem 19. stoljeća, Isusovci koji su ovdje boravili nadogradili su drugi kat, a kule ukrasili grudobranima.


Najstarije brodogradilište na Jadranu


Brodogradilište u Kraljevici najstarije je brodogradilište na istočnom dijelu Jadrana. Neprekinuta tradicija brodogradnje seže u daleku 1729. godinu, kada je kraljevički škver osnovan ediktom austrijskog cara Karla VI.