Kraljevica 1. svibanj 2016.

Bakarac u “plamenu”

Bakarac u “plamenu”
Četvrtu godinu za redom Bakarac je “gorio”. Oko 150 baklji, raspoređenih niz bakaračku rivu, tradicionalno je zapaljeno uoči Međunarodnog praznika rada. 

Glasni pucanj iz povijesnog topa označio je početak i bakaračke su baklje jednom osvijetlile zaljev, a ove je godine, zahvaljujući vatrometu, gorjelo i nebo nad mjestom. 

Jedinstveni prizor i čarobni ugođaj koji stvara tradicionalna bakaračka bakljada riječima se teško može opisati. Neobična tradicija dakako najviše veseli one najmlađe, koji iz godine u godinu uživaju u improviziranim bakljama, baš kao što su to nekada činili njihovi očevi i nonići.

Uspavanu je tradiciju prije četiri godine "probudila" mladost. Naime, stari je običaj polako tonuo u zaborav, a oživjela ga je skupina entuzijasta. Jedinstvena je tradicija tako ponovno zaživjela, na radost mještana, ali i sve brojnijih gostiju. 

“Želim zahvaliti Gradu Kraljevici i turističkoj zajednici na podršci te dakako svima koji su vrijedno radili i trudili se kako bi se održala još jedna uspješna bakljada,” naglasio je Renato Franko, jedan od organizatora.

Foto: Klara Dolić