Kraljevica 30. travanj 2017.

Bakarac unatoč buri ponovno gorio, uz posvetu NK Rijeci

Bakarac unatoč buri ponovno gorio, uz posvetu NK Rijeci
Unatoč jakoj buri baklje su posljednjeg dana travnja, 5. godinu za redom, gorjele u Bakarcu uoči Međunarodnog praznika rada. 114. baklji, zapaljenih na bakaračkoj rivi, točno u 21 sat obasjalo je mjesto, a ovogodišnja je tradicionalna bakljada posvećena HNK Rijeci.

Kroz povijest su, posljednjeg dana travnja, bakarački ribari na rivi palili mreže, pomiješane s piljevinom i naftom, svojevrsne improvizirane baklje. Tako su dočekivali Međunarodni praznik rada te se simbolično okretali budućnosti i novoj sezoni lova na tune. 

Nažalost stari je običaj polako padao u zaborav. Gotovo tri desetljeća Bakarac je prvi dan svibnja čekao “u mraku”. No, mlađi mještani prije pet su godina odlučili probuditi uspavane stare užance, na radost svih Bakarčana, pogotovo onih najmlađih.

Bakarac od tada kraj travnja ponovno dočekuje obasjan improviziranim bakljama, a tako je bilo i ove godine. Nažalost zbog jake bure nije “gorjela” čitava riva. No, 114 improviziranih baklji upaljeno je, prvi puta uz posvetu, za HNK Rijeku u znak bakaračke potpore u lovu na povijesni naslov prvak.

Atraktivni prizori tog starog običaja iz godine u godinu u Bakarac privlače sve više znatiželjnih posjetitelja, a kako je to izgledalo večeras pogledajte u videu.