Kraljevica 5. kolovoz 2017.

Bakarački tunolov po starinski oduševio posjetitelje

Bakarački tunolov po starinski oduševio posjetitelje
“Straže”, zasigurno najsnažniji simboli Bakarca, godinama su zjapile prazne. Starijim Bakarčanima dobro poznati uzvik nije se čuo gotovo pola stoljeća, a onda se pretprošle godine, na radost mještana, ponovno začulo “tira, tira…”

“Tira, tira” Bakarcem je odjekivalo i ove godine. Jedinstvena istoimena manifestacija Bakarčane i njihove goste poput vremeplova je vratila u dobra stara vremena kada je Bakarac živio za tune i od tuna. 

Nakon što se sa “straže” začuo prepoznatljiv uzvik ribari su u moru ispred “Sridnje” zatvorili mrežu i na prepunu bakaračku rivu, na oduševljenje okupljenih, pogotovo onih najmlađih, izvukli impresivan primjerak tune. Atraktivna simulacija ribarenja “po starinski” u Bakarac je i ove godine privukla brojne znatiželjnike, koji su svjedočili hvalevrijednom oživljavanju povijesti. 

Tunolov je u Bakarcu počeo davno, prije tri stoljeća, kada su Bakarčani shvatili da mogu živjeti od tuna, koje su u zaljev često zalazile. Napravili su velike mreže stajačice, takozvane tunere i izgradili straže. Nakon što je riba ušla u zaljev najčešće je išla prema Bakarcu, prolazila izvore slatke vode te se okretala ispred mjesta. Sa straža se tada začulo ”tira,tira…” što je bio znak ribarima da postave takozvanu “migavicu” i ribe polako vuku prema kraju. U to se vrijeme iz mora ispred Bakarca u jednom ulovu znalo izvući i do nevjerojatnih pet tisuća tuna.
 
“Tira” rasplakala starije mještane
 
Nažalost tune u Bakarcu više nema, a “straže”, koji mnogi pogrešno nazivaju tunerama, već gotovo pedeset godina zjape prazne. Prije dvije se godine stoga rodila ideja da se probudi uspavana bakaračka tradicija. Već prva simulacija tunolova nekim je starijim mještanima izmamila suze na oči. Probudila su se sjećanja na Bakarac kakav je nekada bio. Prisjetili su se očeva i djedova, generacija koje su živjeli od tunolova. 

Nakon simulacije mnoštvo se s rive preselilo u Bakarac, gdje su okupljene zabavljali Mladen Burnać i Lady Luna. Izostala dakako nije bogata ponuda jela i pića, a specijalitet dana bila je, pogađate, tuna.
 
“Big game fishing”
 
“Feštu od tune” upotpunili su sudionici “Big game fishinga”, koji su, nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja na kraljevičkoj rivi, dan proveli u lovu na tune. Nakon natjecanja vratili su se u Bakarac, gdje su nakon vaganja proglašeni pobjednici i podijeljena priznanja.
 
Bakaračka fešta od tune započela je još u ponedjeljak svečanim otvorenjem izložbe “Tunere i tunersko ribarenje- vrime prolazi, tunere ostaju”. U domu na Bakarcu posjetitelji su mogli razgledati fotografije o bakaračkim tunerama i tunolovu te pogledati tematske dokumentarne filmove.