Kraljevica 1. listopad 2017.

"Bela nedilja" na Križišću u čast mladog vina

"Bela nedilja" na Križišću u čast mladog vina
Pomalo u sjeni kastavske fešte od mladog vina prva nedjelja u listopadu slavi se i na Križišću. Malo mjesto pažljivo i ponosno čuva svoju stoljetnu tradiciju.

Od davnina su se mještani malog mjesta istočno od Rijeke bavili vinogradarstvom. Iako Križišće ima tek petstotinjak stanovnika dvorišta pedesetak obiteljskih kuća još uvijek krase mali vinogradi. Ne čudi stoga što se u Križišću i danas održava fešta od mladog vina- “Bela nedilja”.

A “Beloj nedilji” nakon nekoliko kišnih godina, konačno je svanulo sunce. U centru mjesta, ispred Doma kulture, danas su “niknuli” štandovi s rukotvorinama i prehrambenim proizvodima. Okupile su se udruge. Peklo se i kuhalo, a sve se “zalilo”, čime drugim nego, mladim vinom.

Svoj su doprinos obilježavanju “Bele nedilje” dali folklorna grupa "Matica Slovačke" iz Rijeke, KUD “Lanterna" iz Kraljevice i KUD "E. Kumičić“ iz Križišća.

Održan je i 1. “Kotlić Bela nedilja” te malonogometni turnir “3 na 3”. U Domu kulture je otvorena izložba Snježane Margitić “In vino veritas”, a u crkvi Presvetog Srca Isusovog služena je sveta misa.

Možda i najatraktivniji dio “Bele nedilje” je večernja šetnja s bakljama. Mještani se okupe u centru mjesta odakle s upaljenim bakljama krenu prema Malom Cerkulu, gdje se već tradicionalno pali veliki krijes.

Da fešta od mladog vina na Križišću ne prođe u tišini i ove se je godine pobrinuo tamburaški sastav Klamaruše.

Obilježavanje “Bele nedilje” završit će međunarodnim boćarskim turnirom, što će se održati 8. listopada.