Kraljevica 3. rujan 2019.

Carovo zasjalo u novom ruhu

Carovo zasjalo u novom ruhu

Kraljevička uvala Carovo zasjala je u novom ruhu. Novouređena lučica, koju “krasi” pet armirano betonskih pasarela sa 110 novih vezova, svečano je otvorena uz prisustvo brojnih uzvanika, na čelu s ministarom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem.

Novoizgrađena luka Carovo obuhvaća pet armirano- betonskih pasarela dužine 282 metra i ukupne površine od 1.102 četvorna metra sa 110 vezova s vanjske strane i mogućnošću priveza 40- tak manjih plovila s unutarnje strane gatova. 


Ukupno ulaganje u pripremu i realizaciju projekta uređenja luke Carovo iznosi oko 8 milijuna kuna, od čega je 6,3 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, 60 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju i milijun kuna za izgradnju osigurala je Primorsko- goranska županija, a 725 tisuća kuna Županijska lučka uprava Bakar- Kraljevica- Kostrena.

Povećan broj komunalnih vezova

Uređenjem lučkog bazena Carovo uz povećanje broja komunalnih vezova, željela se povećati razina sigurnosti za plovila kao i za njihove vlasnike i korisnike koji su do uređenja luke plovila privezivali na improviziranim privezištima. Jedan dio novouređene luke projektiran je na način da se omogući pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Na svim gatovima izvedena je LED rasvjeta sa solarnim napajanjem.


Uz brojne prijatelje, poslovne partnere i suradnike, svečanosti otvorenja luke prisustvovali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić i ravnateljica ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević. 

Niz ulaganja u razvoj županijskih luka

Ministar Butković izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom na području Primorsko- goranske županije i Grada Kraljevice čime je nastavljen niz ulaganja u razvoj županijskih luka. 


“Drago mi je što smo uspjeli zajedničkim snagama završiti ovaj projekt koji je započeo 2017. godine, a Ministarstvo je izdvojilo ukupno 6,3 milijuna kuna. Ponosan sto smo pokrenuli veliki investicijski ciklus u čitavu prometnu infrastrukturu. Uspjeli smo po prvi puta koristiti i europska sredstva za gradnju lučke infrastrukture i do sada smo potpisali i ugovorili oko 300 milijuna kuna, a ukupno je na raspolaganju oko 700 milijuna kuna. Ponosan sam što smo uspjeli pokrenuti veliki investicijski ciklus u čitavu lučku infrastrukturu. To je nova slika naših mjesta uz more,” poručio je Butković.

U pomorsko dobro županijskih 200 milijuna kuna

Zadovoljstvo uređenjem i razvojem županijskih luka izrazila je i zamjenica primorsko- goranskog župana Marina Medarić. 


“Drago mi je da smo došli do završetka ovog značajnog projekta, izgradnje komunalnih vezova. Ovaj projekt nemjerljivo je važan za sve građane grada Kraljevice i okolnih krajeva, za sve naše primorce koji žive uz more i od mora. Kada govorimo o 20 godina postojanja županijskih lučkih uprava, možemo sa zadovoljstvom reći da su one ispunile svoju zadaću. U ovoj renesansi, zadnje dvije godine izgradnje, u pomorsko dobro uložili smo preko 200 milijuna kuna. Ono što uvijek ističemo je da  naše županijske lučke uprave dobro surađuju i s jedinicama lokalne samouprave i s nadležnim Ministarstvom, što je još jedan razlog uspješnosti projekata. A sigurnost vezova, posebno vidimo danas, prilikom ove bure i vidimo da je zadaća u potpunosti ispunjena”, istaknula je Medarić.

Niz ulaganja na području Kraljevice

Županijska lučka uprava Bakar- Kraljevica- Kostrena investitor je projekta koji potpisuje riječka tvrtka Marecon, a izvođač radova je BSK commerce također iz Rijeke. Ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar- Kraljevica- Kostrena Dijana Mihaljević istaknula je značaj ovakvih projekata za podizanje kvalitete života i komunalnog standarda te turistički i općenito gospodarski razvoj jedinica lokalne samouprave.


“Zahvaljujući podršci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Primorsko- goranske županije, u proteklih pet godina pokrenut je i realiziran čitav niz projekata na područjima koja su pod ingerencijom ŽLUBKK, a posebno na području Grada Kraljevice i luke Kraljevica. Uz dovršetak bazena Carovo, sanirana je obala ispod ustanove Fortica dok su na operativnoj obali u središtu gradske luke izvedeni ormarići s priključcima za struju i vodu. Kraljevica je dobila i značajan broj nautičkih vezova koji će doprinijeti njezinom nautičkom i turističkom razvoju. Dijelom njih, na plutajućem pontonu smještenom ispod bolnice upravlja ŽLU BKK, a u funkciju su stavljeni  i nautički vezovi koncesionara tvrtke Sky deal Marine u podnožju dvorca Frankopan”, poručila je Mihaljević.

Grad malog proračuna i velikih projekata

Zadovoljstvo realiziranim projektom na Carovu nije skrivao ni kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić. 


“Svi se radujemo. Na ovo smo čekali četrdeset godina. Zamijenili smo stare, derutne opasne moliće s novim, modernim i to na jedan prekrasan način. Nisam očekivao ovako brzu realizaciju i dobru izvedbu, koja služi na ponos Kraljevice. Mi smo Grad relativno malog proračuna od dvadesetak milijuna kuna, a imamo projekte vrijedne 250 milijuna kuna. Realizirati ih možemo samo sinergijom s Županijom i Ministarstvima te europskim fondovima”, poručio je Čandrlić, zahvalivši Primorsko- goranskoj županiji i resornom ministarstvu, ali i najavivši nove gradske projekte poput plaže na Oštru, kojeg će sutra predstaviti u Ministarstvu turizma. 

Uskoro novi parking na Carovu

Što se Carova tiče ono uskoro trebalo dobiti i novi parking s tridesetak parkirnih mjesta, za kojeg se čeka građevinska dozvola, a koji će se financirati iz proračuna Grada Kraljevice, a tu Grad planira urediti i novi park. 


Nakon Carova Županijska lučka uprava Bakar- Kraljevica- Kostrena nastavlja s ulaganjima u komunalne vezove na svom području.

Brojna ulaganja u naš kraj

“Ishođena je dozvola za nastavak dogradnje komunalnih vezova u luci Črišnjevo, a nastavljamo i s izradom projektne dokumentacije za sanaciju pričuvnog trajektnog pristaništa u Črišnjevu. Na području Kostrene, u luci Podurinj također smo pokrenuli i završili nekoliko investicija, a u suradnji s Općinom Kostrena pripremamo dokumentaciju za cjelokupnu izgradnju i uređenje uvale Žurkovo. U suradnji s Gradom Bakrom krećemo u izradu projektne dokumentacije za područja pristaništa Podbok (pored Montkemije) i dijela Senjske obale (kod tunela), za što su već napravljena idejna rješenja. Puno je ideja i projekata za koje vjerujemo da će kao i ovi dosadašnji biti prepoznati i naići na podršku Ministarstva i PGŽ te da ćemo ih zajednički uspješno realizirati. Zahvaljujem Primorsko-goranskoj županiji na prepoznavanju važnosti projekta i izdašnim sredstvima te posebno zahvaljujem ministru Butkoviću na razumijevanju potreba županijskih lučkih uprava, čije je Ministarstvo stvorilo preduvjete za ulaganja u lučku infrastrukturu i realizaciju ovakvih projekata”, zaključila je Mihaljević.