Kraljevica 23. svibanj 2016.

Cestovni poligon i park na Križišću

Cestovni poligon i park na Križišću

U sklopu projekta “Mladi- snaga zajednice“, koji Grad Kraljevica provodi s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj, u nedjelju je, u dvorani “PraktikUm“ u Kraljevici održana “Tvornica ideja“.

Grad Kraljevica i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj iz Zagreba potpisnici su Sporazuma o suradnji na inovativnom Programu “Mladi- snaga zajednice“, koji će se do kraja ove godine provoditi na području Grada Kraljevice.

Radi se o pilot programu u Republici Hrvatskoj kojem je cilj povećanje i ohrabrivanje sudjelovanja mladih u starosti od 17 do 30 godina u razvoju svoje lokalne zajednice, gdje oni preuzimaju aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka i pružanju podrške neformalnim skupinama mladih ljudi unutar svoje lokalne zajednice. Program neformalnim skupinama mladih omogućava da, u skladu s prioritetima i potrebama, rade na projektima koji na inovativan način rješavaju neki problem u zajednici.

Nakon cjelodnevnog treninga i razrađivanja projektnih ideja, tri neformalne skupine prezentirale su svoje ideje pred troje sudaca iz Odbora mladih Kraljevica, osnovanog radi potreba provođenja ovog programa.

Dvije skupine koje su osvojile najviše bodova dobile su suglasnost za daljnji rad na razvitku i realizaciji njihove ideje, kao i financijsku podršku Grada i Zaklade. U slučaju da pobjedničke skupine na pravilan i propisan način prođu naredne faze programa, Grad će za nekoliko mjeseci biti bogatiji za Park Križišće i cestovni poligon u sklopu Dječjeg vrtića ”Orepčići“.

Tvornicu ideja posjetila je Dragana Karan Popović, pročelnica Upravnog odijela za financije, opće i pravne poslove, koja je pohvalila interes mladih za ovaj program odnosno njihovo nastojanje da svojim idejama unaprijede život svoje lokalne zajednice. Poručila je da su zapravo mladi ti koji čine razliku. Ovaj projekt je dobra prilika za razvoj volonterizma i poduzetništva kao i njihov osobni razvoj i unapređenje znanja.

Također, rad za boljitak lokalne zajednice misao je vodilja čitave ove priče, zbog čega gradonačelnica Grada Kraljevice Nada Turina Đurić i Grad nastoje podržati mlade u njihovim projektima i inicijativama.