Kraljevica 18. rujan 2017.

“Četiri zvonika” za bolje kraljevičko sutra

“Četiri zvonika” za bolje kraljevičko sutra
Nakon dugih sedam godina u kraljevičkom škveru je proteklog vikenda porinut novi brod. Trajekt “Četiri zvonika”, vrijedan 7,9 milijuna eura, izgrađen je za Rapsku plovidbu.
 
Sedam je za Kraljevičane zasigurno sretan broj. Toliko je naime godina prošlo od kad je u našem najstarijem brodogradilištu održano posljednje porinuće. 
 
Brodska sirena proteklog je vikenda tako ponovno “razbudila” Kraljevicu. U more je porinut brod “Četiri zvonika”, dugačak 79, a širok 17.5 metara. Trajekt, izgrađen za Rapsku plovidbu, može primiti 99 vozila i 595 putnika, a vrijedan je 7,9 milijuna eura.


Najveći trajekt u povijesti Rapske plovidbe Dalmont će isporučiti naručitelju u prosincu, a već uoči sljedeće turističke sezone “Četiri zvonika” trebala bi zaploviti na liniji Mišnjak- Stinica.
 
Svečanosti porinuća, koju su uveličali Rapski samostreličari, djeca u narodnim nošnjama Grada Raba te Ema Hajdinić učenica iz OŠ Kraljevica, svjedočili su brojni uzvanici i građani Kraljevice. Predvodili su ih ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, župan Zlatko Komadina te gradonačelnici Raba i Kraljevice Nikola Grgurić i Dalibor Čandrlić. 

 
“Nakon 25 godina vizija poduzetničkog pothvata društva su zapošljavanje mladog stručnog kadra i edukacija postojećeg, razvojni projekti  ulaganje u infrastrukturu a sve u svrhu optimizacije radnih procesa. Smatram da je današnje porinuće najbolji dokaz da svi moramo zajednički djelovati, udružiti snage i znanje kako bi se na prostoru ovog brodogradilišta  stvorili preduvjeti  i pravna sigurnost  za kontinuiranu gradnju brodova i popravke istih,“ poručio je Ivan Ivić, direktor tvrtke Dalmont i zahvalio svim djelatnicima Dalmonta, na trudu i radu, Rapskoj plovidbi na povjerenju te svim suradnicima i brojnim uzvanicima.
 
Zanimljivo, kraljevički Dalmont, koji je škver preuzeo prije tri godine, osnovan je 1992. i tada je imao samo četiri brodomontera i jednog zavarivača, a danas je zaslužan za novogradnju koja budi nadu u bolje kraljevičko sutra.