Kraljevica 2. prosinac 2017.

Dječja pjesma i ples u čast najdražeg svetca

Dječja pjesma i ples u čast najdražeg svetca
Tradicionalno nekoliko dana ranije nego ostatak svijeta sveti Nikola je posjetio svoju Kraljevicu. Najmlađi Kraljevičani dočekali su ga pjesmom i plesom, a sveti Nikola nije došao praznih ruku. 
 
Veselo je bilo u kraljevičkom Domu kulture i sporta, gdje su najmlađi, pjesmom, plesom i širom raširenih ruku, dočekali najdražeg svetca. Tradicionalnu su priredbu atraktivnim nastupima “začinile” plesačice “Dance Queena”, a svoj su doprinos dali i mališani iz udruge “Djeca Kraljevice” i Dječjeg vrtića Orepčići. 
 
Sveti Nikola je najmlađim Kraljevičanima uzvratio prigodnima darovima pa je dvjestotinjak djece predškolske dobi kući otišlo s poklonom i velikim osmijehom.  
 
Tradicionalna predblagdanska priredba, što je u Domu kulture i sporta organizira Grad Kraljevica, uz veliku pomoć Plesne skupine “Dance Queen”, samo je mali dio brojnih događanja što se održavaju u sklopu ovogodišnjih Dana sv. Nikole
 
Sveti Nikola 
 
Sveti je Nikola rođen u Patari u Maloj Aziji, u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Navodno je prodao sav svoj imetak, a novac podijelio siromašnima. Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo, zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Jedna legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka, koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika. Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je, u dubokoj starosti, 6. prosinca 324. godine. Taj se datum i danas slavi kao blagdan Svetog Nikole. Osim djece i pomoraca sveti je Nikola i zaštitnik: mornara, ribara, trgovaca, pekara, ali i brojih gradova pa tako i Kraljevice.