Kraljevica 16. ožujak 2018.

Do ljeta 2019. čak 200 novih vezova u uvali Carovo

Do ljeta 2019. čak 200 novih vezova u uvali Carovo
Kraljevička uvala Carovo bi do ljeta 2019., zahvaljujući izgradnji pet armirano- betonskih pasarela, trebala dobiti dvjestotinjak novih vezova. Ugovori o sufinanciranju izgradnje komunalnih vezova svečano su potpisani u Gradu Kraljevici.

Današnjim potpisivanjem ugovora o sufinanciranju izgradnje komunalnih vezova u luci Carovo krenulo se u realizaciju kapitalnog projekta vrijednog sedam milijuna i tristo tisuća kuna. Ugovore su u kraljevičkoj Gradskoj vijećnici potpisali ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnateljica ŽLU Bakar- Kraljevica- Kostrena Dijana Mihaljević i zamjenica primorsko- goranskog župana Marina Medarić.

“Ulaganje u luke i lučku infrastrukturu je jako bitno pogotovo ovdje u primorskim krajevima gdje su ljudi uvijek živjeli uz more i od mora. Veseli me što realizacijom ovakvih projekata domaćem stanovništvu rješavamo pitanje veza i uvodimo red u luke, ali i rješavamo veliki problem divljih vezova. Mislim da je ovo novi početak za Kraljevicu. Grad treba ovakva ulaganja”, poručio je ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
 
Novi vezovi smanjuju listu čekanja

Radovi bi trebali početi na jesen, a Kraljevica bi, u luci Carovo, do ljeta 2019. trebala dobiti armirano- betonske pasarele, koje će zamijeniti sadašnje improvizirane “muliće”. Pet pasarela, ukupne dužine 282 metra, približno će pratiti liniju danas privezanih plovila u uvali. S vanjske strane pasarela bit će 110 vezova, a isto toliko ih može biti s unutarnje strane, gdje će se moći vezati manja plovila. Hvalevrijedan je i podatak da će pasarele biti prilagođene osobama smanjene pokretljivosti.

“Lučki bazen Carovo trenutno je u katastrofalnom stanju i uređenje je neophodno, prvenstveno zbog sigurnosti korisnika vezova. Uz to na taj ćemo način povećati broj vezova pa se nadam da ćemo time smanjiti listu čekanja na komunalne vezove”, naglasila je ravnateljica ŽLU Bakar- Kraljevica- Kostrena Dijana Mihaljević
 
Nova slika Kraljevice

“Ovo je veliki dan za Kraljevicu. Lučica Carovo je jedan od velikih, strateških projekata, koje ćemo odraditi u narednom razdoblju. U neposrednoj blizini je i Dvorac Frankopan, koji također uređujemo u suradnji sa županijom i ministarstvom, tako da će cijela slika zapadnog dijela Kraljevice krajem 2019. biti potpuno nova i tome se radujem”, poručio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, zavalivši na podršci ministarstvu i PGŽ.

“Luka Carovo je velik i značajan projekt za sve građane grada Kraljevice. Ova investicija će teško biti gospodarski opravdana, ali je značajan projekt za sve stanovnike Kraljevice jer nama koji živimo uz more imati vez je značajnije od mjesta gdje ćemo smjestiti automobil”, zaključila je zamjenica primorsko- goranskog župana Marina Medarić.

Financiranje projekta planirano je kroz dvije proračunske godine, a u 2018. je za izgradnju komunalnih vezova u luci Carovo resorno ministarstvo izdvojilo 3 milijuna kuna, dok je Primorsko- goranska županija osigurala 560 tisuća, a Grad Kraljevica 250 tisuća kuna.