Kraljevica 10. kolovoz 2019.

Emotivni povratak u vrijeme kada je Bakarac živio od tune

Emotivni povratak u vrijeme kada je Bakarac živio od tune

Bakarački je “vremeplov” posjetitelje, petu godinu za redom, vratio u davna vremena u kojima je malo primorsko mjesto živjelo od tune. Atraktivno uprizorenje tunolova “po starinski” oduševilo je brojne posjetitelje. 

“Tira, tira…” prolomio se večeras sa “straže” Bakarčanima najdraži uzvik. Bio je to jasan znak ribarima ispred Sridnje da polako krenu zatvarati “glavu”, a potom iz mora izvlačiti veliku mrežu. 


U takozvanoj se “migavici”, na oduševljenje okupljenih, “zakoprcala” poveća tuna, od gotovo sedamdesetak kilograma. Ulovu su se dakako najviše razveselili najmlađi, od kojih su mnogi još jučer guštali u “Mićoj Tiri”


I dok su brojni gosti uživali u bakaračkom “vremeplovu” te fotografiranju s impresivnim “ulovom” nostalgični su se mještani prisjetili nekih davnih vremena. Vremena kada je maleno primorsko mjesto živjelo od ribe, kako Bakarčani nazivaju tunu, dok sve druge vrste, kažu, imaju svoje nazive. 


Jedinstvena manifestacija- “Tira, tira” tako je dočekala svoje peto izdanje, ponajviše zahvaljujući vrijednim volonterima, koji su prije pet godina zaboravu uspjeli otrgnuti staru bakaračku tradiciju. U pomoć su im priskočili Grad Kraljevica i Primorsko- goranska županija pa su obnovljene dvije “straže”, simboli mjesta koje mnogi pogrešno nazivaju tunerama (stajaće mreže). Prva i Sridnja zasjale su punim sjajem. 


Fešta se s bakaračke rive preselila u srce mjesta i bakaračka je fešta od tune mogla početi. Domaćini za goste pripremili specijalitet mjesta, a riječ je dakako o ukusnoj tuni na žaru. Gladnih, a ni žednih u Bakarcu nije bilo. 


Uz to gosti su bakaračkom Domu imali prilike razgledati zanimljivu izložbu “Tunere i tunerski način ribarenja- vrime prolazi, tunere ostaju” te pogledati prigodne dokumentarne filmove, a zabava se u večernjim satima nastavila uz popularne “Mejaše”.