Kraljevica 5. veljača 2016.

Frankopan u novom ruhu

Frankopan u novom ruhu
Završen je 635 tisuća kuna težak projekt uređenje atrija Dvorca Nova Kraljevica- Frankopan. Uskoro bi trebali početi radovi na ulazu i prvom katu, a dvorac će dobiti i centar za posjetitelje.

Ponosni bi bili knezovi Krčki na novo ruho kraljevičkog dvorca koji nosi njihovo ime. U sklopu trogodišnjeg projekta, uz značajnu pomoć Ministarstva kulture, još 2014. je obnovljen ophod poda atrija, a ove godine završen je središnji dio. Ukupno je uloženo 635 tisuća kuna, od čega je ministarstvo dalo oko 400 tisuća. 

Pod je obnovljen po uzoru na stari, s istim kamenom te uz sve originalne detalje, a riješena je i odvodnja vode s krova u šternu. 

Dvorcu predstoji uređenje ulaza i ophoda na galeriji prvog kata za što će biti potrebno oko 400 tisuća kuna. 
 
Kulturna baština ključ razvoja

“Za nas u Kraljevici revitalizacija Frankopana je važan projekt. Građanima smo obećali da će nam dvorac i sve oko njega biti prioritet. Ulaganje u kulturnu baštinu i revitalizaciju je ključ na kojem temeljimo naš razvoj. Želimo povezati kulturne vrijednosti s turističkim potencijalima,” naglasila je kraljevička gradonačelnica Nada Turina Đurić.  

U proteklih 15 godina u dvorac je uloženo oko deset milijuna kuna, a najznačajniji doprinos dala je Primorsko- goranska županija, kroz projekt “Putevima Frankopana”. Uz pomoć županije, sredstvima Europske unije, uređene su kule dvorca.

“Projekt Putevima Frankopana koji se provodi od 2005. ima za cilj baštinu koju su ostavili Frankopani, kao jednu od najznačajnijih kulturno povijesnih vrijednosti ovog kraja, valorizirati, odnosno obnoviti i sačuvati za buduće generacije,” rekao je zamjenik primorsko- goranskog župana Petar Mamula.

Uz pomoć PGŽ Kraljevica će pokušati doći do sredstava potrebnih za nastavak uređenja Frankopana. Po nekim procjenama za završetak građevinskih radova trebat će oko 8 milijuna kuna. 
 
Uskoro centar za posjetitelje

“Smatramo da nam je ovo razdoblje financiranja do 2020. godine velika prilika s obzirom na to da imamo spremne projekte za revitalizaciju dvorca,” rekla je Turina Đurić.

Zamjenik primorsko- goranskog župana izrazio je zadovoljstvo činjenicom da županija više nije sama u naporima da očuva kulturno- povijesnu baštinu te obećao da će i dalje podržati projekt obnove Frankopana. 

Frankopan bi uskoro trebao dobiti i centar za posjetitelje s multimedijskim sadržajima u prizemlju zapadne kule u kojoj se nalazi čuveni mramorni kamin, a nakon završetka građevinskih radova i druge sadržaje namijenjene posjetiteljima i turistima, kako bi dvorac živio tijekom cijele godine.