Kraljevica 26. siječanj 2021.

Grad Kraljevica uključen u sustav e- Novorođenče

Grad Kraljevica uključen u sustav e- Novorođenče

Zahtjev za pravo na novčanu potporu za novorođeno dijete, roditelji od sada mogu podnijeti prilikom prijave rođenja djeteta u nadležnom Matičnom uredu ili prijavom u sustav e- Građani kroz uslugu e- Novorođenče.

Grad Kraljevica i Ministarstvo pravosuđa i uprave potpisali su u prosincu 2020. godine Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore, kojim je Grad Kraljevica uključen u sustav e- Novorođenče. Ovim Sporazumom Grad Kraljevica omogućio je roditeljima podnošenje zahtjeva za pravo na novčanu potporu za novorođeno dijete prilikom upisa djeteta u Matičnom uredu, odnosno preko aplikacije e- Novorođenče.

Prilikom prijave rođenja djeteta kod matičara, matičar će upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane naknade za novorođenče od Grada Kraljevice te da roditelji mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje naknade. Ukoliko roditelji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje naknade, nakon podnošenja zahtjeva matični ured će putem aplikacije e- Novorođenče proslijediti zahtjev Gradu Kraljevici na rješavanje.

Dijete se prijavljuje u matičnom uredu prema mjestu rođenja djeteta na temelju usmene prijave roditelja u matičnom uredu ili pisane prijave roditelja putem usluge e-Novorođenče.

Uvođenjem elektronskog zaprimanja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za novorođenče, roditelji više neće morati dolaziti osobno u Grad Kraljevicu te predavati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju, već će sve to moći učiniti u matičnom uredu prilikom same prijave djeteta. Na ovaj način smanjeno je vrijeme potrebno za poduzimanje svih radnji vezanih uz prijavu novorođenčeta, obzirom da se sve može obaviti na jednom mjestu.

Ukoliko imate pitanja ili nejasnoća vezano uz predaju Zahtjeva za ostvarivanje prava na jednokratnu potporu za novorođeno dijete možete se obratiti na broj telefona 051/282-450 ili na mail: ana.prodan@kraljevica.hr.