Kraljevica 4. prosinac 2022. Klaudio Vrančić

Hodočasnici 24. puta morem stigli u grad svetog Nikole

Hodočasnici 24. puta morem stigli u grad svetog Nikole
Pedesetak hodočasnika na šest je brodova jutros stiglo u Kraljevicu, u sklopu 24. izdanja Tradicionalnog hodočašća pomoraca, održanog kao dio programa ovogodišnje “Mikuljne”

Tradicionalnim hodočašćem pomoraca, koje je ove godine dočekalo 24. izdanje, danas je nastavljen program “Mikuljne va Kraljevici”. “Vidu”, “Sferi” i “Lukasu” te brodovima policije i dezinsekcije, koji su jutros krenuli iz Rijeke, pridružila se i mala jedrilica “Dioma” iz Bakra.


“Tradiciju treba poštivati i sačuvati. Jedva čekamo sljedeću godinu, kada ćemo 25. puta doći u Kraljevicu. Nažalost zbog lošeg vremena hodočasnika nije onoliko koliko smo očekivali”, istaknula je Marica Njegovan iz Riječke nadbiskupije

“Danas razmišljamo o svima onima koji su na brodovima i morima diljem svijeta. Zajedno smo s njima u mislima, nek ih čuva dragi Bog i zagovor svetog Nikole”, poručio je lučki kapetan Darko Glažar.


Na Kraljevičkoj rivi hodočasnike su dočekali domaćini- predstavnici Grada Kraljevice, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Čandrlićem, kao i kraljevičke Župe te Turističke zajednice, ali i nešto manji broj građana no što je to bilo u pretpandemijskim godinama.


“Želim se zahvaliti svim hodočasnicima koji su došli u Kraljevicu, u najveće i najstarije svetište svetog Nikole s ove strane Jadrana. Žao mi je što je danas ovdje malo građana Kraljevice. Kraljevica je grad koji je okrenut moru, koji živi od mora. Kroz brodogradnju, pomorstvo, ribarstvo othranjene su generacije. To je identitet Kraljevice i ako mi sami to ne poštujemo ne znam tko će poštivati”, naglasio je Čandrlić. 


S rive je procesija krenula prema crkvi svetog Nikole, gdje je tradicionalno svijeću zapalio kapetan Glažar, nakon čega je svetu misu služio vlč. Mario Gerić. Druženje hodočasnika nastavljeno je nakon misnog slavlja, uz okrjepu, KUD Lanternu i tamburašku pratnju.