Kraljevica 28. studeni 2021. Klaudio Vrančić

Hodočasnici iz Rijeke 23. puta morem stigli u Kraljevicu

Hodočasnici iz Rijeke 23. puta morem stigli u Kraljevicu
U sklopu 23. Tradicionalno hodočašća pomoraca morem su u Kraljevicu danas stigla dva broda iz Rijeke i jedna barka iz Bakra. U najstarijem svetištu sv. Nikole s ove strane Jadrana misno je slavlje predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić

Brodovi Vid i Lukas jutro su s hodočasnicima isplovili iz Rijeke, a kod Bakra im se pridružila mala barka Gušt. Oko 10 i 30 pristali su uz kraljevičku rivu, gdje su hodočasnike dočekali građani, predstavnici kraljevičke Župe i Grada Kraljevice, na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Paulom Vučković. 


“23. Tradicionalno hodočašća pomoraca je nastavak tradicije koja nam je posebno draga. Najvažnije je da je, unatoč teškoj i zahtjevnoj epidemiološkoj situaciji hodočašće ipak održano, da se običaji ne zataru”, poručila je Vučković. 

Hodočasnici su se rive u procesiji krenuli prema najstarijem svetištu sv. Nikole s ove strane Jadrana, gdje je, tradicionalno, svijeću zapalio lučki kapetan Darko Glažar. 


“Nastavili smo tradiciju, ove godine u manjem obimu, međutim niti burovito, jugovito, hirovito pa ni kovidovito vrijeme nije omelo ljude koji imaju volje, želje i htijenja da i ove godine pohode crkvu svetoga Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, djece…”, istaknuo je Glažar, poželjevši svim pomorcima u svijetu, među kojima je i 15 tisuća Hrvata, mirno more. 


Misno slavlje u kraljevičkom je svetištu jutros predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić,a. nakon mise Grad je za hodočasnike i građane pripremio okrjepu. 

23. Tradicionalnim hodočašće pomoraca počelo je obilježavanje ovogodišnje “Mikuljne va Kraljevici” i Dana Grada