Kraljevica 22. lipanj 2022.

"Kraljevica će imati najljepši trg, kojim će se ponositi”

"Kraljevica će imati najljepši trg, kojim će se ponositi”
Napreduju radovi na uređenju Trga Zrinski, popularne kraljevičke “Ljetne pozornice”, vrijedni 4,3 milijuna kuna

Radovi na trgu Zrinski u Kraljevici su se zahuktali. Stručne koordinacije investitora predstavnika Grada Kraljevice, izvođača radova, projektanta, nadzora i konzervatora na samom gradilištu održavaju se svakog utorka te se razmatraju i najsitniji tehnički detalji projekta i njegova provođenja.

Do sada je uklonjen kompletan asfalt s plohe velikog dvorišta trga i u potpunosti je otkriven kamen, koji je bio naliven asfaltom te su izvršene analize i procjene o stanju i kvaliteti zatečenog, u smislu njegove ponovne upotrebe u novom popločavanju. Intencija je da se što više starog kamena iskoristi prilikom novog popločavanja trga u kombinaciji s novim, a sve kako bi se sačuvao povijesni kontekst i značaj.


U potpunosti je otkriven i očišćen prostor centralnog bunara, ispitani su konstruktivni elementi i stabilnost svoda bunara, obavljena su statička ispitivanja cijelog prostora bunara s okolnim povijesnim zidovima te je u skladu s tim nalazima i zatečenim stanjem izvedeno potrebno podupiranje, u smislu statičke stabilnosti samog bunara i prostora oko njega. 

Uklonjen je balkon kao element dodatka koji je naknadno pridodan prostoru i nema povijesnu vrijednost, izvršena su potrebna dodatna mjerenja i geodetska snimanja nakon otvaranja i oslobađanja prostora od asfalta, analizirana su zatečena stanja, sustavi odvodnje, sve s ciljem i u smislu što ispravnijeg tehničkog provođenja projekta u skladu sa zahtjevima i kondicijama konzervatora.

Inače, cijeli projekt se sastoji se od građevinsko obrtničkih, elektro i hidroinstalacijskih radova, te konzervatorsko- restauratorskih radova na uređenju kamene plastike grla bunara smještenog u prostoru dvorišta, a predviđa se i parterno uređenje velikog dvorišta i prilaza, popločavanje kamenom te uređenje natkrivenog trijema, postojećih stepenica i budućeg info centra, kao i proširenje javnog sanitarnog čvora s ciljem formiranja reprezentativnog prostora ljetne pozornice, odnosno centralnog mjesta za različite kulturne manifestacije. 


Projekt je vrijedan ukupno 4,3 milijuna kuna, investitor je Grad Kraljevica i sufinancira se iz EU izvora s bespovratnih 3,0 milijuna kuna.

“Radovi se odvijaju vrlo dobro, u planiranoj dinamici, a sva se tehnička pitanja analiziraju i rješavaju kroz stručne koordinacije. No, to sam iskreno i očekivao jer smo ovaj put kroz proces javne nabave imali sreće i dobili dobrog i kvalitetnog izvođača s kojim do sada imamo samo pozitivna iskustva. Mene osobno pak svaki pogled na radove, svaka tjedna koordinacija na gradilištu, svaki primjetan napredak emotivno draže i dodatno potiču. Ipak se radi o polustoljetnom koraku, o projektu uređenja glavnog trga u centru grada, o simbolu grada koji je punih 48 godina bio doslovno unakažen i povijesno izmasakriran. A sada ćemo od njega napraviti najljepši trg na svijetu kojim ćemo se ponositi i ‘razmetati’. Lijep je ovaj posao i posve lako mu se predati i uživati u njemu”, poručuje kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.